Angajații vaccinați împotriva COVID-19, pentru care au trecut cel puțin zece zile de la imunizarea completă, sunt exceptați de la portul măștii la birou, dacă toate persoanele din încăpere sunt vaccinate, potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății (MS) și al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), publicat vineri în Monitorul Oficial. Acesta a intrat în vigoare de la data publicării, adică din 14 mai 2021, notează Avocatnet.
Potrivit Ordinului nr. 699/67/2021, care are în vedere modificarea Ordinului MS și al MAI nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, salariații complet imunizați împotriva coronavirus nu poartă mască de protecție la birou, dacă au trecut minimum zece zile de la rapel, în cazul vaccinurilor cu două doze, ori de la doza unică, în cazul vaccinului Johnson & Johnson. Acest lucru este valabil doar în birourile în care toate persoanele sunt vaccinate.
Astfel, conform prevederilor ordinului amintit, ”[î]n funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel: […] angajatul este singur în birou/toate persoanele din birou sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”.
Cine intră în carantină la sosirea în țară
De asemenea, potrivit Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) nr. 29/2021, la începutul lunii august se va decide, în funcție de evoluția situației epidemiologice, dacă se renunță complet sau nu la masca de protecție, în spațiile închise și deschise.
Conform hotărârii CNSU, tot la 1 august se va decide dacă se menține totuși portul măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate de fel, precum stațiile mijloacelor de transport în comun și alte zone cu potențial de aglomerare. La acel moment, se va reanaliza inclusiv necesitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile deschise.
Reamintim că masca de protecție nu mai este obligatorie în spațiile deschise neaglomerate, potrivit măsurilor de relaxare oficializate începând din data de 15 mai.
Aceasta este doar prima etapă a unui plan de relaxare pentru care există un calendar propus al următoarelor etape, care este inclus în hotărârea CNSU. Astfel, se propun, dacă se ating obiectivele campaniei de vaccinare și în funcție de noile cazuri de infectare, etape de relaxare pentru 1 iunie, 1 iulie și 1 august.
România se află, în acest moment, în stare de alertă, care a fost prelungită, în mod oficial, până pe 11 iunie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.