El a afirmat duminică la postul italian de televiziune Rete 4 (deținut de Mediaset) că: "S-ar putea să mă înșel, dar și Hitler avea sânge evreiesc". În plus, potrivit lui, evreii sunt "cei mai mari antisemiți".
Afirmația grotească a lui Lavrorv implică faptul că evreii înșiși sunt vinovați pentru Holocaust.
Marți, Lavrov și-a continuat perorațiile acuzând Israelul că susține "regimul neonazist de la Kiev". Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe susținând că "mercenari israelieni" luptau alături de regimentul Azov.
Așadar, o nouă lovitură de propagandă din partea Moscovei - pe care conducătorul Kremlinului, Putin, și-a asumat-o personal, dacă e să dăm crezare declarațiilor israeliene. În schimb Moscova nu a confirmat scuzele.
Israelul a reacționat foarte dur, spre marea surpriză a lui Putin. Atât premierul israelian Naftali Bennett, cât și ministrul de externe Jair Lapid au protestat vehement, cel din urmă spunând chiar că "s-a depășit o limită" iar ambasadorul rus a fost convocat pentru o "discuție de clarificare".
Israelul trimite arme Ucrainei
Acesta ar fi un punct de cotitură în politica acestei țări față de Ucraina: pentru că, deși populația israeliană se arată solidară cu Ucraina, guvernul duce o politică prudentă care pune pe primul loc propriile interese de securitate și nu vrea să supere Rusia.
Unul dintre motive este faptul că trupele lui Putin se află în Siria vecină și până acum Rusia a închis ochii atunci când Israelul se apără de atacurile miliției teroriste Hezbollah din Siria și Liban.
Experții în relațiile dintre Israel și Rusia spun că de când este Putin la putere, relațiile dintre cele două țări sunt bune și se bazează pe pragmatism, notează Bild. Există motive sociale care stau la baza acestui lucru, cum ar fi o populație mare de israelieni ruși și vorbitoare de limbă rusă datorită emigrației evreiești în Israel, interese economice, dar mai ales necesitatea de a stabili canale de comunicare fiabile și de a detensiona cu Israelul domeniul politicii de securitate, având în vedere intervenția militară rusă în Siria începând cu 2015.
Surprinzător, Vladimir Putin cere scuze, în plin război
Așa se explică retragerea lui Putin?
Putin nu s-a așteptat la o reacție atât de promptă și vehementă din partea Israelului. Scuzele transmise Israelului este un cuțin înfipt în spatele lui Lavrov.
Niște scuze din partea lui Putin și o înjunghiere pe la spate împotriva ministrului său de externe ar fi foarte extraordinar. Să fi cauzat reacția bruscă a Israelului?
Sergej Sumlenny, expert în chestiunea rusă, spune că Putin nu se aștepta la o asemenea reacție: ”Putin și-a supraestimat poziția și a crezut că, prin legăturile sale personale și anumite asemănări, îi avea pe israelieni "în buzunar", astfel încât nu va exista prea multă opoziție la propaganda dezgustătoare a lui Lavrov”.
Ceea ce Sumlenny exclude sunt speculațiile care spun că oligarhii și rușii bogați cu dublă cetățenie (rusă și israeliană) au avut un impact asupra lui Putin. "Putin nu îi vede ca prieteni, îi vede ca supuși. Iar conducătorul poate face orice cu supușii săi".
Este Lavrov deja o victimă a propriei sale propagande?
Sumlenny spuen că este clar că antisemitismul face parte atât din convingerile politice ale lui Lavrov, cât și din cele ale lui Putin. Între timp, teoriile conspirației antisemite au loc fără comentarii la orele de maximă audiență la televiziunea de stat rusă. Acestea sunt foarte populare în societatea rusă.
Dar faptul că Lavrov merge atât de departe încât îi acuză pe evrei și pe israelieni că sunt simpatizanți ai naziștilor se poate datora faptului că a devenit o victimă a propriei sale propagande.
Orbiți de propia lor propagandă, Putin și Lavrov consideră că: ”Noi suntem cei care i-am învins singuri pe ”și că: ”Numai un nazist poate critica o țară atât de glorioasă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.