Decizia de oprire a livrărilor de gaze ruse spre Polonia şi Bulgaria este rezultatul "acţiunilor inamicale" ale Occidentului faţă de Rusia, a anunţat miercuri Administraţia Vladimir Putin, explicând că a stabilit plata gazelor în ruble ca reacţie la sancţiunile financiare masive.
"Condiţiile care au fost fixate acum fac parte din noua metodă de plată aplicată după acţiunile inamicale din domeniile economic şi financiar", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Figaro.
"Rusia a fost nevoită să instituie un nou sistem de plăţi după furtul unei părţi semnificative a rezervelor ruse", a argumentat Dmitri Peskov, referindu-se la activele plasate în străinătate care au fost blocate prin sancţiuni.
"Nu este vorba de niciun şantaj", a subliniat Dmitri Peskov, respigând acuzaţiile preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Compania rusă de stat Gazprom a oprit miercuri livrările de gaze spre Polonia şi Bulgaria, întrucât cele două ţări au refuzat să achite importurile în ruble, citează Mediafax.
Citeşte şi: Criza gazelor, efecte în lanţ. "Recesiune, scădere a nivelului de trai și falimente în lanț", spune Negrescu
Nicolae Ciucă încearcă să liniştească populaţia şi spune că România NU e afectată de amenințarea lui Vladimir Putin cu închiderea robinetului de gaz pentru Europa. Premierul a spus că, în acest moment, se caută surse alternative.
"Aceeași declarație am auzit-o și luna trecută, de o lună de zile se caută surse și nu se găsesc. Din punctul meu de vedere soluțiile ar putea fi: 1. Pe plan intern, să vedem ce se întâmplă la Romgaz și Petrom dacă pot să-și crească producția în așa fel încât să ne umplem depozitele pentru perioada de iarnă", a declarat, miercuri, analistul economic Adrian Negrescu.
Să căutăm soluții în destinațiile din Africa
"În al doilea rând să încercăm să avem o legătură mult mai directă și mai concretă cu prietenii noștri de la sud de Dunăre, cu bulgarii care construiesc în momentul de față o conductă de gaze care vine din Grecia și să căutăm în Azerbaidjan, în destinațiile din Africa, cu orice altă destinație surse alternative credibile", a spus analistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.