Kovesi a declarat că Parchetul European, care funcționează deja de peste un an, este bine pregătit pentru a se ocupa de încălcarea sancțiunilor, în condițiile în care blocul comunitar avansează cu planurile de a face din acest lucru o infracțiune penală în temeiul legislației UE și de a da acestei instituții puterea de a o urmări în justiție în cel mai scurt timp, a declarat procurorul într-un interviu citat de Bloomberg.
"Suntem cu siguranță pregătiți, putem să o facem", a declarat Kovesi într-un interviu online acordat vineri din biroul său din Luxemburg. "Una dintre posibilele infracțiuni legate de încălcarea sancțiunilor este contrabanda și putem deja să investigăm acest lucru", a explicat ea după care a continuat afirmând că: "Așa că am putea începe chiar de astăzi dacă am avea instrumentele legale".
Blocul comunitar a înghețat până în prezent aproximativ 18,9 miliarde de euro din activele aparținând persoanelor și entităților rusești sancționate de la invazia lui Vladimir Putin în Ucraina care a începul în luna în februarie. Lăsând la o parte încălcările sancțiunilor, Kovesi este deja ocupată dat fiindcă Parchetul European investighează deja cazuri de suspiciune de fraudă la bugetul UE în valoare de peste 5 miliarde de euro.
Kovesi a fost, de fapt, primul oficial UE la nivel înalt care a vizitat Ucraina de la invazia rusă și a semnat un acord cu autoritățile ucrainene pentru a face schimb de informații cu privire la cazurile suspecte de fraudă din Ucraina legate de fondurile legate de UE, deoarece țara a primit recent statutul de candidat la blocul comunitar și urmează să primească finanțare de preaderare.
"Avem un contact destul de solid cu biroul procurorului general ucrainean și așteptăm cu nerăbdare noua competență potențială a EPPO" pentru a lucra mai strâns cu colegii de la Kiev, a declarat Kovesi.
Aflată la Luxemburg Kovesi ea spune că se bazează pe perspectiva Parchetului European pentru a aduce în fața justiției infracțiunile transnaționale și pentru a aborda cazurile de fraudă care au adus atât de mult prejudiciu bugetului UE.
În primul său an de activitate, biroul a recuperat deja peste 250 de milioane de euro, iar Kovesi se așteaptă ca numărul actual de aproximativ 1200 de dosare să se dubleze anul viitor.
Săptămâna trecută, biroul a anunțat o operațiune care vizează un caz de fraudă fiscală în domeniul TVA în valoare de 2,2 miliarde de euro, care se întinde pe teritoriul a 35 de țări din Europa. Având în vedere că unele studii estimează că frauda anuală în materie de TVA în UE depășește 50 de miliarde de euro, această anchetă este doar începutul, a precizat Laura Codruța Kovesi.
Un obstacol major pentru toate anchetele pe care le supraveghează este faptul că doar 22 din cele 27 de state membre ale UE sunt membre ale Parchetului European, iar unele, precum Polonia, resping orice formă de cooperare.
"Este o problemă foarte mare, deoarece există legături cu companii sau persoane din Polonia", dar când guvernul "spune că nu cooperăm, investigația noastră este clar afectată", a mai explicat Kovesi.
Citește și:
După refuzul de a participa la EPPO, Ungaria înfiinţează o autoritate pentru a împiedica utilizarea incorectă a fondurilor UE
Guvernul ungar a prezentat un al doilea pachet de legi menit să contribuie la împiedicarea utilizării incorecte a fondurilor europene, informează sâmbătă MTI şi dpa.
În esenţă, noul pachet legislativ include înfiinţarea unei autorităţi de integritate independente, care ar urma să ''prevină, detecteze şi corecteze ilegalităţile şi neregulile referitoare la implementarea fondurilor UE'', indică propunerea publicată vineri seară. În plus, autoritatea respectivă va fi obligată să raporteze cazurile de fraudă şi corupţie către Biroul procurorului public european (EPPO).
Ungaria refuză să participe la EPPO, care a început să funcţioneze în iunie 2021. Guvernul de la Budapesta se află sub presiune după ce Comisia Europeană a ameninţat cu reţinerea a 7,5 miliarde euro reprezentând plăţi, din cauza unor presupuse fapte de corupţie şi încălcări ale statului de drept în Ungaria. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.