Klaus Iohannis: Am sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei. E inoportun să discutăm noul pachet în faza de pregătire

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Iohannis: Mediul antreprenorial rămâne un motor esenţial al creşterii economice a României
Iohannis: Mediul antreprenorial rămâne un motor esenţial al creşterii economice a României

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că România a sprijinit toate pachetele de sancţiuni împotriva Rusiei, însă a afirmat că este inoportun să se discute despre noul pachet în faza de pregătire.

"Noi am sprijinit toate pachetele de sancţiuni şi trebuie să ştiţi că ele nu se bazează pe nişte propuneri venite prin presă sau prin alte căi. Există echipe de negocieri la Bruxelles şi lucrează pe acestea. Noi suntem bine conectaţi la întregul spectru şi România, cu siguranţă, îşi va expune acolo punctul de vedere şi, în final, dacă există o înţelegere generalizată, sigur, vom promova acest pachet. Cred că este inoportun să discutăm în faza de pregătire ce anume se poate include în pachet. Până la urmă, acest pachet trebuie negociat între toate statele membre, fiindcă, dacă nu este toată lumea de acord, pachetul pur şi simplu nu poate fi pus în practică", a spus Iohannis jurnaliştilor care îl însoţesc în SUA.

De asemenea, şeful statului a afirmat că şi poziţia statelor UE faţă de cetăţenii ruşi care încearcă să părăsească ţara în contextul mobilizării parţiale trebuie discutată la nivelul Uniunii.

"Aceste chestiuni este bine să se discute iarăşi la nivelul Uniunii şi să se ia decizii comune. Altfel, orice măsură, care se ia doar de o parte dintre state şi de altă parte nu, devine complet ineficientă. Dacă, de exemplu, unele state acceptă refugiaţi de acest tip şi altele nu, se creează un flux prin statele care acceptă şi celelalte rămân doar cu imaginea. Nu, nu ajută pe nimeni, ca şi la sancţiuni, să avem abordări care nu sunt împărtăşite. Arma noastră, dacă pot să spun aşa, în ghilimele, cea mai puternică a Uniunii Europene este solidaritatea noastră. Faptul că am acţionat peste tot împreună asta ne dă forţă şi aşa trebuie să continuăm, în toate zonele sensibile", a menţionat Iohannis.

Ţările membre ale Uniunii Europene - Estonia, Letonia şi Lituania, împreună cu Polonia şi Irlanda, au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei, care în urmă cu şapte luni a lansat o agresiune militară contra Ucrainei vecine, a transmis DPA.

În zilele următoare, Comisia Europeană va avea consultări cu reprezentanţii celor 27 de state membre pentru a stabili priorităţile înainte de a prezenta o propunere cu noi măsuri punitive ce vor fi discutate la nivelul UE.

Statele membre ale UE vor trebui să stabilească o poziţie comună asupra cererilor de intrare formulate de cetăţenii ruşi care fug din ţara lor din cauza războiului din Ucraina, a indicat joi Comisia Europeană, în timp ce Moscova a calificat drept exagerate relatările despre un exod din ţară al bărbaţilor încorporabili după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat o mobilizare parţială a rezerviştilor, a transmis Reuters. 

 

Citeşte şi: Iohannis: Parteneriatul Dacia-Renault, cel mai ilustrativ exemplu în privinţa longevităţii relaţiilor economice România-Franţa

 

Modelul de cooperare franco-română se poate dovedi de bun augur şi în privinţa proiectelor de investiţii prevăzute în PNRR, afirmă preşedintele Klaus Iohannis într-un mesaj transmis, vineri, Galei Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceze din România (CCIFER). 

Mesajul a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Politici Economice şi Sociale.

Şeful statului a felicitat întreaga comunitate franceză de afaceri din ţara noastră pentru performanţe şi pentru implicarea activă în dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi a apreciat tematica evenimentului - tranziţia către o economie verde - care este una dintre principalele preocupări politice la nivelul Uniunii Europene, dar şi o reală provocare pentru competitivitatea şi premisele de dezvoltare ale economiilor Uniunii.

"Bunele relaţii între state sunt reflectate, într-o măsură semnificativă, de rezultatele cooperării economice. Din această perspectivă, între România şi Franţa a existat dintotdeauna un parteneriat autentic, constructiv şi durabil. Franţa ocupă locul trei în clasamentul partenerilor comerciali ai României şi primul loc în rândul statelor membre ale Uniunii cu care România înregistrează o balanţă comercială excedentară. În anul 2021, de exemplu, exporturile României în Franţa au depăşit 4,7 miliarde de euro, în timp ce importurile au fost în valoare de 4,1 miliarde de euro. Cooperarea franco-română se remarcă şi în plan investiţional: Franţa este al treilea investitor în economia românească, cu investiţii care se apropie de 9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă aproape 10% din totalul investiţiilor străine directe din economia României", se arată în mesajul şefului statului.

Preşedintele Iohannis a subliniat că agricultura, comerţul şi serviciile financiar-bancare au atras în ultimii 30 de ani de relaţii bilaterale aproape 90% din volumul investiţiilor franceze în România.

"Reprezentativ pentru interesele investiţionale franceze rămâne sectorul agricol, al cărui procent din totalul investiţiilor depăşeşte semnificativ 50%, iar acest sector se remarcă şi printr-un portofoliu distinct la nivelul organizaţiei dumneavoastră", a punctat preşedintele.

Referindu-se la "perioada de crize fără precedent, generate de pandemia de COVID-19 şi accentuate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, cu efecte predominante în plan economic, financiar şi social", Iohannis a evidenţiat că, pe măsură ce provocările se diversifică, "a devenit evidentă nevoia de consolidare a relaţiilor bilaterale, de susţinere reciprocă şi solidaritate la nivel comunitar".

"Dincolo de cifre şi statistici, relaţia bilaterală franco-română înseamnă tradiţie, dar şi noutate. Cooperarea în plan economic a fost şi continuă să fie intens susţinută de iniţiative, demersuri, interese şi viziuni comune, cu rezultate foarte bune pentru ambele părţi. Parteneriatul Dacia-Renault este cel mai ilustrativ exemplu în privinţa longevităţii relaţiilor economice bilaterale. Am încredere că perspectivele de dezvoltare, îndeosebi pe direcţia tranziţiei verzi şi a transformării digitale, vor crea noi oportunităţi de colaborare, cum ar fi, spre exemplu, în domeniul energiei nucleare civile, unde experienţa Franţei este deosebit de importantă în plan european şi internaţional", a spus Iohannis în mesajul transmis.

Şeful statului a explicat că actualul context geopolitic şi economic "accentuează riscurile la adresa securităţii energetice, iar deciziile privind stabilitatea şi rezilienţa sectorului energetic devin cruciale pentru competitivitatea economică a Uniunii Europene în plan global".

"Suntem cu toţii conştienţi de importanţa schimbărilor climatice, ale căror efecte le resimţim inclusiv la nivel individual. Ne dorim să beneficiem de o tranziţie sustenabilă la o economie mai prietenoasă cu mediul, dar trebuie să beneficiem şi de politici care să imprime un parcurs gradual şi care să ţină cont de specificul statelor membre. Am încredere că relaţiile bilaterale şi cooperarea franco-română în domenii precum energie, agricultură, industria auto, aeronautică sau transporturi reprezintă un catalizator important pentru dezvoltarea economiilor noastre", a mai arătat Iohannis.

Potrivit şefului statului, "conjunctura economică actuală, caracterizată de rate record ale inflaţiei, dar şi de riscuri de securitate, trebuie gestionată cu atenţie, curaj şi hotărâre, atribute care au definit dintotdeauna şi relaţiile noastre bilaterale".

"În ciuda războiului din vecinătate, România rămâne o destinaţie de investiţii atractivă. Peste 50% din investitori privesc cu interes spre economia românească, iar peste 40% dintre aceştia îşi îndreaptă atenţia către lanţurile de aprovizionare sau sectorul logistic. Am convingerea că modelul de cooperare franco-română, unul de succes şi cu beneficii de ambele părţi, se poate dovedi de bun augur, inclusiv în privinţa proiectelor de investiţii prevăzute în PNRR. În paralel, trebuie continuată colaborarea în domeniile cu potenţial deja confirmat, inclusiv pentru asigurarea unei tranziţii echilibrate şi eficiente la economia viitorului", a adăugat preşedintele.

Iohannis a menţionat că parteneriatul franco-român promovat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză în România a înregistrat "rezultate remarcabile", acest lucru datorându-se "abordării pro-active, atât la nivelul comunităţilor de afaceri, cât şi în relaţia acestora cu autorităţile statului".

"Sunt convins că proiectele şi iniţiativele comune îşi găsesc concretizare prin relaţiile bilaterale consistente, active şi loiale. Vă încurajez să rămâneţi la fel de dedicaţi şi implicaţi pentru a înfrunta cu succes provocările şi a valorifica la maximum oportunităţile!", a mai transmis Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9742
Diferența 0.0011
Zi precendentă 4.9731
USD
Azi 4.8491
Diferența -0.0243
Zi precendentă 4.8734
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9742 RON
USD flag1 USD = 4.8491 RON
GBP flag1 GBP = 5.9080 RON
CHF flag1 CHF = 5.2925 RON
AUD flag1 AUD = 3.0006 RON
DKK flag1 DKK = 0.6667 RON
CAD flag1 CAD = 3.3719 RON
HUF flag1 HUF = 0.0121 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4251 RON
SEK flag1 SEK = 0.4322 RON
XAU flag1 XAU = 415.7350 RON
Monede Crypto
1 BTC = 468511.22RON
1 ETH = 15668.27RON
1 LTC = 495.09RON
1 XRP = 12.95RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17069.800.54%
BET-BK3202.910.86%
BET-EF928.060.60%
BET-FI63005.660.30%
BET-NG1231.740.82%
BET-TR37641.750.54%
BET-TRN36587.710.54%
BET-XT1474.430.58%
BET-XT-TR3196.190.58%
BET-XT-TRN3113.290.58%
BETAeRO884.36-0.78%
BETPlus2522.830.50%
RTL37985.220.55%

Opinii

Muncitor uzină siderurgică / sursa foto: Freepik.com

UGIR: Privatizările necontrolate pot expune România la riscuri pe termen lung

Apărarea, energia, resursele minerale,...

Adrian Negrescu

Verdict nemilos. Adrian Negrescu: Românii vor reveni la covrigi, ca în anii 1990

Analistul financiar Adrian Negrescu schițează...

Mircea Coșea

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel