Vicepremierul Kelemen Hunor, lider al UDMR, consideră că starea de alertă ar trebui ridicată în primăvară, fiind foarte importantă reglementarea situaţiei de după starea de alertă, perioadă în care multe acte normative au fost modificate.
"În acest moment vedem că încă avem peste 10.000 de infectări pe zi şi problema e că avem în jur de 1.000 de persoane la terapie intensivă. Dar sunt convins că foarte multe dintre restricţii vor fi ridicate, asta este intenţia noastră. (...) Intenţia noastră este să mergem spre normalitate, dar trebuie să vedem ce spun şi specialiştii", a declarat Kelemen Hunor la postul B1 TV.
El a adăugat că premierul a cerut o analiză în vederea modificării unor acte normative post-starea de alertă.
"După 8 martie o prelungire a stării de alertă pentru o lună de zile va exista şi premierul a cerut o analiză foarte serioasă, când se termină starea de alertă, la un moment dat, că se va termina, ce acte normative trebuie modificate, pentru că în această perioadă de doi ani, mai ales în zona sanitară, în zona economică, în zona administraţiei şi a intervenţiei în situaţiile de urgenţă au fost modificate multe acte normative. Şi trebuie să vezi ce se întâmplă cu persoanele detaşare, cu persoanele angajate. Din punctul meu de vedere, trebuie să rămână în sistem. Trebuie reglementată situaţia de după starea de alertă. (...) Din punctul meu de vedere, în primăvară trebuie ridicată starea de alertă, dacă nu se întâmplă vreun lucru. (...) Am discutat în coaliţie foarte serios şi ieri ce trebuie să facem, în aşa fel încât să mergem spre o normalitate", a explicat vicepremierul, care crede că aprilie-mai ar fi perioada în care ar trebui ridicată starea de alertă.
Citeşte şi: Ciolacu a anunţat PREŢURILE la gaze şi energie electrică: Acestea vor fi pe tot parcursul anului. Dorim PRELUNGIRE până în 2025
Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a anunţat care vor fi tarifele la gaze naturale şi energie electrică pe care le vor plăti românii anul acesta.
"Există o ordonanţă care a limitat preţul atât în zona casnică, precum şi în zona IMM-urilor şi cu scheme de lucru pentru marii consumatori. O avem în vigoare din februarie până în martie. În acest moment, şi cu reglementatorul cu ANRE, dacă vor avea timpul necesar să pună în aplicare noua ordonanţă, va fi de la 1 aprilie. Dacă nu, se va prelungi încă o lună această ordonanţă. Există un lucru comun, foarte corect şi predictibil: în acest moment, preţul la energie electrică este, pentru zona casnică 0,8 lei şi va rămâne 0,8 lei; şi la IMM-uri şi restul de consumatori 1 leu. Iar la gaze este 0,31 cu 0,37. Aceste preţuri se vor regăsi şi în următorul act normativ.
Este pentru prima oară când avem ceva predictibil pe tot parcursul anului. Va dura cel puţin pe tot parcursul anului în curs. Noi am dori o extensie până în anul 2025, să mergem pe aceeaşi formulă. Categoric, ordonanţele trebuie date anual pentru că fac parte componentă din bugetul consolidat", a spus Marcel Ciolacu miercuri seara, într-un interviu acordat lui Victor Ciutacu, la România TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.