O poveste cu final așteptat? Posibil, dar o umbră de speranță a existat, după toate probabilitățile. Jurnaliștii ar fi putut beneficia de scutirea de la plata impozitului pe venit, însă legea inițiată în acest sens a fost respinsă definitiv de Camera Deputaților.
Inițial, proiectul de lege a trecut de Parlament în urmă cu exact doi ani, în februarie 2020. Dar a revenit pe masa aleșilor, trimis fiind spre reexaminare de președintele țării.
Dacă prima dată a fost cu noroc, a doua oară nu a mai mers, pentru că Senatul a respins inițiativa legislativă în iunie 2020. Iar acum, după ce documentul a zăcut atâtea luni în Camera Deputaților, a primit votul definitiv de respingere.
În esență, propunerea îi viza atât pe jurnaliștii salarizați în baza unui contract individual de muncă, cât și pe jurnaliștii care câștigau bani din drepturi de proprietate intelectuală, în baza unui contract de drepturi de autor. Aici ar fi fost incluse toate persoanele care activează la ziare, televiziuni, radiouri sau alte mijloace de informare în masă.
„Piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă. Având în vedere necesitatea sprijinirii activității jurnalistice, se propune stabilirea unui tratament fiscal favorabil aplicabil veniturilor din salarii și asimilate salariilor, precum și veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală, ca urmare a desfășurării activității de jurnalism, obținute de persoanele fizice care activează în domeniu, în sensul neimpozitării lor”, scria în expunerea de motive a proiectului de lege.
Citește și Ministrul Finanțelor: Munca este impozitată excesiv. Impozitul progresiv poate fi soluția
În prezent, există mai multe categorii de persoane scutite de plata impozitului pe venit, printre care se numără:
- persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
- persoanele fizice care creează programe pentru calculator;
- persoanele fizice care se ocupă de cercetare-dezvoltare și inovare;
- persoanele fizice care lucrează la firmele impozitate specific (adică cele din turism și alimentație publică);
- persoanele fizice care lucrează în domeniul construcțiilor, în perioada 2019 - 2028.
Persoanele fizice datorează, în mod obișnuit, impozit pe veniturile pe care le obțin (cum ar fi cele din salarii, activități independente sau drepturi de proprietate intelectuală). Cota de impozit este de 10% și plata efectivă a impozitului o fac angajatorii în numele salariaților, precizează Avocatnet.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.