Discriminarea pe criterii de vârstă este o realitate în România: dacă, în 2019, 59% persoane de peste 45 de ani considerau dificilă găsirea unui loc de muncă, în 2020, 46% din refuzurile de angajare pe criteriul vârstă se referă la populaţia cuprinsă în intervalul 45-54 ani.
Vârsta îngreunează găsirea unui loc de muncă mai mult pentru femei (63%) decât pentru bărbaţi (37%). Angajatorii, de cele mai multe ori, nu iau în calcul această categorie de vârstă, în pofida calificărilor sau experienţei deţinute de aceştia.
Citește și: Salariul mediu a scăzut în februarie. Cele mai AFECTATE domenii
Potrivit raportului Angajez 45+, citat de Agerpres, există beneficii reale pe care le pot oferi angajaţii seniori companiilor precum: capacitate de rezolvare a problemelor, viziune, cunoştinţe, capacitate de creştere şi învăţare, mentorat şi, poate neaşteptat, competenţe digitale. Totodată, unul dintre cele mai invocate argumente în respingerea candidaţilor seniori de către angajatori este lipsa competenţelor digitale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.