Studiul a comparat emisiile de gaze cu efect de seră raportate de 167 de orașe din 53 de țări și a constatat că 23 de orașe chineze, printre care Shanghai, Beijing și Handan, dar și Moscova și Tokyo au reprezentat 52% din totalul emisiilor.
Cercetarea a inclus mai multe orașe din China, India, Statele Unite și Uniunea Europeană, datorită contribuției lor mai mari la emisiile globale și a semnificației dezbaterii climatice, relatează Reuters.
Descoperirile au evidențiat rolul semnificativ pe care îl joacă orașele în reducerea emisiilor, a declarat co-autorul studiului Shaoqing Chen, om de știință în domeniul protecției mediului la Universitatea Sun Yat-sen din orașul chinez Guangzhou.
Citește și: ACORD ISTORIC. Taxarea cu 15% a multinaționalelor. Cât va câștiga UE
Temperaturile medii globale au crescut deja cu mai mult de 1 grad Celsius comparativ cu linia de bază preindustrială și sunt pe cale de a depăși limita de 1,5-2 grade stabilită de Acordul de la Paris.
Chen și alți oameni de știință au avertizat, totuși, că unele dintre datele disponibile pentru a fi utilizate în studiul lor sunt neuniforme, unele orașe raportând cifre încă din 2005.
Principalele concluzii ale studiului:
1) 52% din emisiile de gaze cu efect de seră sunt reprezentate de cele mai mari 25 de orașe.
2) Orașele din Europa, Australia și Statele Unite emit semnificativ mai multe gaze cu efect de seră pe cap de locuitor decât orașele din țările în curs de dezvoltare.
3) Cele două surse principale de emisii sunt energia staționară (centrale electrice cu combustibil fosil și echipamente pentru producerea căldurii industriale) și transportul. Pe locul al treilea - căile ferate, transportul maritim și aviația.
4) Din cele 42 de orașe care au pus la dispoziție date pentru perioada examinată, 30 au redus emisiile anuale, în special Oslo, Houston, Seattle și Bogota. În unele orașe - Rio de Janeiro, Curitiba, Johannesburg, Veneția - s-au înregistrat creșteri alw emisiilor.
5) 113 dintre cele 167 de orașe au stabilit obiective diferite pentru reducerea emisiilor, în timp ce 40 au promis că vor deveni neutre în materie de carbon.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.