Cei care au în familie o persoană vârstnică dependentă au dreptul în mod legal să lucreze cu jumătate de normă dar să fie plătiți pentru norma întreagă, diferența de bani fiind suportată de autoritățile locale. Condiția este ca persoana respectivă să fie angajată cu carte de muncă.
Conform Legii 17/2000, angajații care au în familie o persoană vârstnică dependentă, de care au grijă permanent, au dreptul să lucreze cu jumătate de normă dar să fie plătiți ca pentru 8 ore, jumătate din normă fiind plătită de angajator iar cealaltă jumătate, de autoritățile locale.
Citește și:
Românii care au lucrat între 1975 și 2001 vor primi bani în plus
Acest lucru este legal dar angajatorul trebuie să fie de acord cu acest fel de aranjament.
Angajatorii au obligația, potrivit Codului muncii, să țină cont de cererile salariaților pentru transferul pe un loc de muncă cu jumătate de normă și sunt obligață să informeze angajații atunci când apar posturi în care este prevăzut programul cu jumătate de normă.
Cererile pentru astfel de situații trebuie depuse la serviciul de asistență socială din cadrul primăriei. În urma cererii autoritatea locală va efectua o anchetă socială la care va participa un angajat al primăriei cât și un medic pentru verificarea situației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.