"Reciclarea este un subiect foarte important pentru noi, pentru autorităţile locale, dar şi pentru noi ca ţară, pentru că trebuie să ştim foarte clar de unde începem. Vreau să spun ce facem noi în judeţul Dâmboviţa. Pentru cei care nu ştiu, în Dâmboviţa avem deja un contract prin care colectăm şi transportăm deşeurile – bineînţeles că ne-am axat foarte mult pe colectarea selectivă – este un contract valabil pe 8 ani.
Chiar în această perioadă lucrăm la un proiect major pentru judeţ şi pentru regiunea Sud-Muntenia privind amplasarea în judeţul nostru a unei staţii de tratare mecano-biologică. Suntem în faza finală cu Ministerul Investiţiilor şi cu cei de la Jaspers şi sper ca în două luni să semnăm acest contract important în judeţul Dâmboviţa cu o valoare de peste 90 de milioane de euro. Astăzi, din câte ştiu, mai avem un judeţ din România care are un contract de finanţare semnat, ceea ce va ajuta foarte mult în colectarea selectivă de la nivelul judeţului nostru.
Aşa cum am spus, în judeţul Dâmboviţa avem un contract pe 8 ani prin care operatorul care a câştigat această licitaţie, cu ajutorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară în care sunt incluse toate primăriile din judeţul nostru şi Consiliul Judeţean avem acest contract desfăşurat dar nu este de ajuns.
Legat de cadrul legislativ – şi sper că sunt în asentimentul tuturor autorităţilor publice locale – avem de curând o Ordonanţă 113 care până astăzi – şi o spun cu toată responsabilitatea – nu cred că cineva poate să ne dea un punct de vedere clar din punct de vedere legislativ la ceea ce vom face noi în perioada următoare. Dau câteva exemple şi cred că trebuie să fie o temă de dezbatere a noastră, a tuturor. Prin această ordonanţă 113 în care schimbăm taxa de habitat în taxă de salubrizare – şi aici vorbim de taxă pe persoană, nu gospodărie – iar judeţul Dâmboviţa este un exemplu de bune practici pentru că noi avem această taxă de salubrizare care a funcţionat foarte bine şi colectăm această taxă printr-o companie de energie şi avem un grad de încasare de peste 90%, ceea ce cred că este ideal pentru fiecare judeţ. (...) Aici sunt câteva întrebări foarte clare: în primul rând nu poate cineva să identifice câte persoane sunt în fiecare gospodărie. Ştiţi foarte bine că fluctuează numărul de persoane din gospodărie. În al doilea rând, intrăm în contradicţie cu Codul Administrativ, pentru că această taxă trebuie aprobată prin fiecare hotărâre de Consiliu Local fiind o taxă specială, nu mai este o taxă la nivel legislativ, ceea ce ridică probleme pentru că aceste lucruri vor îngreuna tot ceea ce înseamnă procesul de colectare selectivă pe care îl avem la nivelul fiecărei unităţi administrativ-teritoriale", a declarat Corneliu Ştefan, preşedintele CJ Dâmboviţa.
DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, DefenseRomânia, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și Radio DCNews, organizează, în data de 22.11.2022, conferința cu titlul ”Reciclarea, în fața unor noi provocări legislative”.
VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.