Publicitate
„Acest program rău intenționat a fost detectat în opt aplicații Play Store pe care Google le-a suprimat”, spun autoritățile belgiene într-o declarație făcută vinerea trecută.
Malware-ul Joker a devenit faimos în 2017 pentru infectarea și jefuirea victimelor ascunzându-se în diferite aplicații. De atunci, sistemele de apărare Google Play Store au eliminat aproximativ 1.700 de aplicații cu infectate cu Joker.
În septembrie 2020, virusul Joker a fost găsit în 24 de aplicații Android care au înregistrat peste 500 de mii de descărcări înainte de a fi eliminate. Se estimează că în acea perioadă a afectat peste 30 de țări, inclusiv Statele Unite, Brazilia și Spania. Prin abonamente neautorizate, hackerii ar putea fura până la 7 USD pe săptămână, cifră care a crescut cel mai probabil în ultimele luni.
Cum funcționează virusul Joker în aplicațiile Android
Virusul troian Joker aparține unei familii de malware cunoscută sub numele de Bread, al cărui obiectiv este să pirateze facturile de telefonie mobilă și să autorizeze operațiuni fără consimțământul utilizatorului.
Cercetătorii companiei de securitate cibernetică Quick Heal Security Lab, citați în declarație, explică faptul că acest virus poate introduce mesaje text, contacte și alte informații pe smartphone-ul infectat.
Cel mai periculos lucru pe care acest malware îl face este capacitatea sa de a abona utilizatorul Android afectat la servicii plătite, de obicei Premium sau cea mai scumpă versiune, fără autorizarea din partea victimei.
Cel mai mare JAF de CRIPTOMONEDE ia o turnură neobișnuită
Care sunt aplicațiile Android care ar putea avea virusul Joker
Google Play Store a eliminat o serie de aplicații care erau infectate acestea iar acestea sunt:
Auxiliary Message
Element Scanner
Fast Magic SMS
Free CamScanner
Go Messages
Super Message
Super SMS
Travel Wallpapers
Cu toate acestea, alți specialiști avertizează că sunt afectate mai multe aplicații și, prin urmare, milioane de utilizatori nu știu că sunt deja victime ale acestei fraude cibernetice.
Compania de securitate cibernetică Zscaler, citată de La Razón, a făcut publice numele altor 16 aplicații care, conform analizei lor, conțin și acest marlware:
Private SMS
Hummingbird PDF Converter - Photo to PDF
Style Photo Collage
Talent Photo Editor - Blur focus
Paper Doc Scanner
All Good PDF Scanner
Care Message
Part Message
Blue Scanner
Direct Messenger
One Sentence Translator - Multifunctional Translator
Mint Leaf Message-Your Private Message
Unique Keyboard - Fancy Fonts & Free Emoticons
Tangram App Lock
Desire Translate
Meticulous Scanner
Bineînțeles, recomandarea pentru utilizatorii Andriod este să verifice dacă au instalate pe smartphone-ul lor oricare dintre aceste aplicații și să le șteargă imediat, deoarece faptul că sunt șterse din Magazinul Google Play nu implică dezinstalarea automată de pe dispozitivele unde au fost descărcat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.