Preşedintele american Joe Biden a declarat luni că este "puţin probabil" să efectueze o vizită în Ucraina pe marginea viitorului său turneu în Europa, relatează France Presse.
"În această călătorie, este puţin probabil", a răspuns el jurnaliştilor care l-au întrebat despre o posibilă vizită în Ucraina ca parte a deplasării sale în Germania începând de sâmbătă pentru o reuniune a G7, apoi în Spania din 28 iunie, pentru un summit NATO.
Aceste două reuniuni diplomatice vor avea loc la aproape patru luni de la începerea invaziei ruse în Ucraina, în timp ce Moscova îşi intensifică ofensiva asupra estului şi sudului ţării după ce nu a reuşit să pună mâna pe capitala Kiev, notează AFP.
"Depinde de multe lucruri", a răspuns mai întâi preşedintele, în timpul unei plimbări pe plaja din Rehoboth Beach, în Delaware, când a fost întrebat despre o posibilă călătorie pe teritoriul ucrainean.
"Fie că creează sau nu mai multe dificultăţi pentru ucraineni, fie că distrage atenţia de la ceea ce se întâmplă", a explicat Biden, subliniind că vorbeşte cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski "practic de patru ori pe săptămână".
"Mă duc în Germania şi mă duc în Spania, mă duc în Israel şi mă duc în Arabia Saudită (...) şi apoi mă voi întoarce, probabil direct", a adăugat el.
Preşedintele american urmează să se ducă între 13 şi 16 iulie în Israel, în Cisiordania ocupată şi Arabia Saudită, unde va sosi cu un prim zbor direct ce leagă Israelul de regatul saudit. El trebuie să participe la un summit al Consiliului de Cooperare al Golfului (GCC), un forum diplomatic ce reuneşte mai multe ţări arabe din regiune.
Joe Biden nu s-a dus încă în Ucraina de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, dar prima-doamnă Jill Biden a făcut o deplasare în vestul ţării, la câţiva kilometri de graniţa cu Polonia, în luna mai.
Statele Unite sunt principalul aliat occidental al Kievului, căruia Washingtonul i-a acordat ajutor militar de 5,6 miliarde de dolari de la începutul conflictului.
Vezi şi: Ungaria se oferă ca rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei
Ungaria şi-a oferit teritoriul ca o rută posibilă pentru exporturile de cereale ale Ucrainei, din cauza perturbării rutelor obişnuite de export via Marea Neagră în contextul invaziei ruseşti, a declarat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, transmite Reuters.
În perioade normale, Ucraina este un mare cultivator de cereale şi oleaginoase, însă exporturile sale au scăzut semnificativ după invazia declanşată de Rusia la 24 februarie. Din cauza blocadei instituite de Rusia asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră, autorităţile de la Kiev încearcă să redirecţioneze exporturile de cereale pe calea ferată, rutieră şi fluvială.
Scăderea producţiei şi exporturilor de cereale ale Ucrainei a provocat temeri privind o criză alimentară mondială, care împreună cu sancţiunile occidentale impuse Rusiei, au dus la creşterea explozivă a preţurilor la cereale, ulei de gătit, îngrăşăminte şi energie.
"Mai mult, am oferit să permitem trecerea pe teritoriul Ungariei, pentru a facilita tranzitul oricăror livrări de alimente destinate diverselor părţi ale lumii din Ucraina, în special către Africa de Nord şi Orientul Mijlociu", a spus Szijjarto.
Oficialul ungar, care a făcut această propunere la o reuniune a miniştrilor europeni ai Afacerilor Externe, nu a oferit alte detalii cu privire la cantitatea de cereale pe care Ucraina o va putea exporta via Ungaria dar a adăugat că două centre logistice de la graniţa de est a Ungariei ar putea fi folosite pentru tranzitul cerealelor ucrainene.
"Deci în cazul oricărui tip de cereale sau a altor produse care ar urma să fie exportate din Ucraina spre Orientul Mijlociu şi Africa de Nord via Ungaria, acest lucru ar putea să se întâmple foarte rapid. Accesul pe calea ferată spre porturile din Europa de Sud-Est este rapid din Ungaria", a mai spus Szijjarto. Acesta a adăugat că Ungaria a oferit de asemenea capacităţi de transport pentru cerealele din Ucraina.
Ministrul Afacerilor Externe a adăugat că Ungaria, care în luna aprilie a fost singura ţară membră UE care a îndeplinit cererea Kremlinului ca plata pentru gazele naturale să se facă în ruble, nu se aşteaptă la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Ucraina.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.