Omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, a reacţionat imediat denunţând "politizarea de către terţi" a acestei dezbateri, într-un mesaj adresat patriarhului armean din Istanbul.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul american pentru a protesta, a transmis agenţia oficială de ştiri, Anadolu.
Turcia "nu are lecţii de primit de la nimeni cu privire la istoria sa", declarase el anterior.
La rândul său, premierul armean, Nikol Paşinian, a salutat sâmbătă, într-un mesaj pe Facebook, o ''măsură foarte puternică spre justiţie şi adevărul istoric''.
Genocidul armean este recunoscut de peste douăzeci de ţări şi de numeroşi istorici, dar este puternic contestat de Turcia.
''Americanii îi onorează pe toţi armenii care au pierit în genocidul care a început pe 24 aprilie în urmă cu 106 ani'', a scris Joe Biden într-un comunicat.
''Nu facem acest lucru pentru a arăta vinovăţia cuiva, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată", a adăugat el.
Preşedintele democrat, care promisese în timpul campaniei electorale că va avea iniţiativă în acest dosar, l-a informat vineri pe omologul său turc despre decizia sa într-o conversaţie telefonică.
Cei doi lideri au fost de acord să se întâlnească în iunie cu prilejul summitului NATO de la Bruxelles.
La telefon cu şeful statului turc, liderul de la Casa Albă şi-a exprimat dorinţa de a construi o "relaţie bilaterală constructivă", potrivit unui scurt comunicat american care a evocat necesitatea "gestionării eficiente a dezacordurilor".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.