Jocul lui Putin în Moldova și Transnistria. Ce interese îl mână

Oana Pavelescu |
Data actualizării: | Data publicării:
Tiraspolul pare să nu prea vrea implicarea în conflictul ucrainean / Foto: Google Maps
Tiraspolul pare să nu prea vrea implicarea în conflictul ucrainean / Foto: Google Maps

Tensiunile sunt în creștere în teritoriul separatist pro-rus Transnistria din Republica Moldova, iar comentariile amenințătoare ale Moscovei produce temeri că răzvoiul din Ucraina s-ar putea extinde la vecinii săi. Abia întors din enclav separatistă, un monitor de securitate de rang înalt spune că niciuna dintre părți nu dorește să se implice în războiul președintelui rus Vladimir Putin.

Claus Neukirch conduce misiunea OSCE în Moldova, unde caută soluții pentru Transnistria, unde autoritățile separatiste sunt în conflict guvernele moldovenești de 30 de ani.  

Călătoria la Tiraspol, capitala autoproclamatei republici, a avut loc după o serie de explozii inexplicabile în Transnistria care au creat nervozitate după ce, cu puțin timp înainte, un general rus a inclus Transnistria în obiectivele de război ale Moscovei, argumentând că etnicii ruși de acolo erau abuzați.

Ce va urma în Ucraina este imposibil de prezis, iar diferențele dintre Moldova și Transnistria sunt profunde. Cu 1.500 de soldați ruși staționați în teritoriu, la doar 70 km nord-vest de portul ucrainean Odesa, Moscova domină.

Cu toate acestea, "aceasta este, de asemenea, o oportunitate", a declarat Neukirch, vorbind sâmbătă la misiunea permanentă a OSCE de la Chișinău, capitala Republicii Moldova. "Într-o anumită măsură, ei sunt împreună în această criză".

Izolare economică

Războiul a izolat ambele părți de o rută comercială vitală, prin portul Odesa de la Marea Neagră, în timp ce decizia Ucrainei de a-și închide frontiera terestră cu Transnistria a forțat pentru prima dată toate exporturile și importurile din teritoriu să treacă spre vest, prin vama moldovenească.

Cu toată orientarea sa pro-rusă, 54% din exporturile din Transnistria au mers către Uniunea Europeană în 2021, față de 14% către Rusia și 9% către Ucraina, potrivit Misiunii de asistență la frontieră a Uniunii Europene pentru Moldova și Ucraina. Acest comerț ar fi pus în pericol dacă Rusia ar prelua controlul asupra teritoriului, o mișcare care ar supune-o sancțiunilor SUA și UE.

Vineri, negociatorii moldoveni și transnistreni au evitat o potențială criză energetică, prelungind un contract prin care Moldova poate cumpăra energie electrică de la centralele de peste Nistru, în Transnistria, înainte de data de expirare de duminică. 

România, acuzată că vrea să atace Transnistria. Bogdan Chirieac: ”Este o provocare. O declarație dementă”

În același timp, oficialii moldoveni au fost de acord să permită ca o fabrică de metale importantă pentru economia transnistreană să continue să funcționeze pentru o perioadă similară, în timp ce se rezolvă problemele ecologice. Uzina este un generator de venituri și un angajator important, exportând o mare parte din produsele sale în Polonia și importând fier vechi pentru alimentarea cuptoarelor sale din România, ambele state membre ale UE.

"Susținem toate procesele pozitive care au loc aici", a spus sâmbătă, într-o declarație, Artur Dmochowski, trimisul special al actualului președinte polonez al OSCE. El a călătorit la Tiraspol împreună cu Neukirch. "Salutăm recenta implicare a părților la nivel înalt, care a permis reluarea activității uzinei metalurgice de la Râbnița."

Atentate nerevendicate în Transmistria

Cu toate acestea, există mai multe motive de îngrijorare decât de speranță, atâta timp cât războiul din Ucraina continuă. La începutul săptămânii, au fost raportate o serie de atacuri și explozii pe teritoriul transnistrean, inclusiv la sediul clădirii securității de stat, la un aerodrom și la un mare emițător de radio AM.

Nimeni nu a fost rănit și nimeni nu a revendicat atacurile. Autoritățile transnistrene au acuzat Ucraina pentru aceste atacuri, în timp ce Ucraina a acuzat Rusia, iar Moldova a citat facțiuni pro-război din Transnistria.

În același timp, forțele rusești au distrus singurul pod care lega o regiune din Ucraina situată la sud de Odesa de restul țării. Acest lucru a sporit îngrijorările de mult timp din orașul portuar că Flota rusă a Mării Negre ar putea încerca o debarcare amfibie într-o zonă la care forțele ucrainene nu au putut ajunge și apoi să mărșăluiască spre nord, spre Transnistria, creând un nou front în război.

Cu podul distrus, orice forțe ucrainene care se îndreaptă spre sud, sau cele rusești care se îndreaptă spre Transnistria, ar trebui să treacă prin teritoriul controlat de Moldova, care are forțe armate minime.

Cine a fost responsabil pentru atacuri și ce planuri are Rusia pentru Transnistria sau Moldova la scară mai largă, rămâne neclar. Capacitatea armatei ruse de a realiza un astfel de atac amfibiu sau de a-l sprijini prin străpungerea apărării ucrainene pentru a ajunge în Transnistria dinspre est pare, deocamdată, limitată.

Chiar și așa, aceste mișcări au lăsat Moldova într-o situație precară. În continuare dependentă de Moscova pentru o mare parte din aprovizionarea sa cu energie, vulnerabilă la propaganda pompată pe canalele de televiziune rusești care încă mai emit în toată țara și divizată din punct de vedere politic.

Moscova amenință direct Moldova 

Amenințarea Rusiei de a deschide un coridor spre Transnistria a venit la o zi după ce președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat o lege care interzice afișarea a două simboluri rusești pro-război - "Z" pictat pe tancurile rusești și panglica Sfântul Gheorghe, care comemorează victoria Uniunii Sovietice în cel de-al Doilea Război Mondial asupra Germaniei naziste.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat că consecințele interdicției vor fi "dureroase" pentru Moldova.

Oficialii de la Chișinău așteaptă cu îngrijorare sărbătorirea anuală a Zilei Victoriei, pe 9 mai, când mulți poartă în mod tradițional panglica Sfântului Gheorghe.

Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, într-un briefing video, a declarat că este "un nou moment foarte periculos în istoria regiunii noastre". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9736
Diferența -0.0002
Zi precendentă 4.9738
USD
Azi 4.8269
Diferența 0.0052
Zi precendentă 4.8217
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9736 RON
USD flag1 USD = 4.8269 RON
GBP flag1 GBP = 5.9269 RON
CHF flag1 CHF = 5.2922 RON
AUD flag1 AUD = 2.9899 RON
DKK flag1 DKK = 0.6666 RON
CAD flag1 CAD = 3.3553 RON
HUF flag1 HUF = 0.0120 RON
JPY flag1 JPY = 0.0305 RON
NOK flag1 NOK = 0.4233 RON
SEK flag1 SEK = 0.4330 RON
XAU flag1 XAU = 414.0962 RON
Monede Crypto
1 BTC = 448454.97RON
1 ETH = 15682.98RON
1 LTC = 498.43RON
1 XRP = 11.11RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %
Indici bursieri | Sursa: BVB
IndiceUltima valoareVariatie
BET17093.32-0.15%
BET-BK3187.910.16%
BET-EF928.37-0.11%
BET-FI62289.210.01%
BET-NG1228.670.02%
BET-TR37693.61-0.15%
BET-TRN36638.13-0.15%
BET-XT1473.46-0.02%
BET-XT-TR3194.10-0.02%
BET-XT-TRN3111.25-0.02%
BETAeRO895.602.00%
BETPlus2527.04-0.16%
RTL38051.91-0.17%

Comunicate de presa

La bursă / FOTO: Freepik

Analiza Freedom24: Ce companii s-ar putea lista la bursă în 2025

Analiștii de la Freedom24, platforma de...

PLG / FOTO: Captură ecran
Delta Dunării / FOTO: Wikipedia

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel