Conform centralizării, 3 din 10 români ar vrea să lucreze în vânzări şi au depus, anul trecut, CV-ul pentru un job în acest domeniu, în timp ce pe locul al doilea în top se află logistica, domeniu care a atras 14,6% dintre cele peste 9 milioane de aplicări. La mică distanţă se află contabilitatea, cu 12,7% din totalul aplicărilor, iar ierarhia continuă cu domenii ca administrativ/secretariat şi distribuţie.
În 2018, se observă intrarea în Top 10 a Resurselor Umane, direct pe locul 6. Pe de altă parte, domenii precum publicitate/marketing, achiziţii şi construcţii au părăsit complet clasamentul. Tot anul trecut, candidaţii români au fost interesaţi să obţină un loc de muncă în HoReCa, banking, IT sau domeniul juridic, ultimele cunoscând o evoluţie faţă de anul 2017, când nu se aflau în lista ce preferinţe ale celor care îşi căutau un job.
Potrivit raportului, cele mai mari salarii au fost în IT (5.713 lei net), juridic (4.571 de lei), banking (4.226 de lei), resurse umane (4.048 de lei) şi finanţe şi contabilitate (3.930 de lei).
Cele mai puține aplicări
Cele mai puţine aplicări, în 2018, au fost înregistrate în ONG/voluntariat, medicină veterinară, tipografii/edituri, protecţia muncii, pază şi protecţie, prelucrarea lemnului, managementul mediului, medicină alternativă, statistică/matematică şi naval/aeronautică. Fiecare dintre aceste domenii a strâns mai puţin de 1% din totalul aplicărilor, la nivelul întregului an 2018.
Citește și Salariu minim de 5.000 de lei. Joburi bine plătite într-un oraşel din România
În prezent, cei care sunt în căutarea unui loc de muncă au la dispoziţie peste 30.000 de locuri de muncă, din care aproape jumătate sunt pentru Bucureşti şi Ilfov. Următoarele judeţe în care angajatorii sunt extrem de activi sunt: Cluj (5.275 de locuri de muncă), Timiş (4.285) şi Iaşi (3.864).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.