Calea de urma în privinţa politicii monetare a devenit mai puţin sigură, după doar un an de majorări agresive ale dobânzilor, menite să contracareze inflaţia, a declarat, vineri, Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), transmite Reuters.
"Riscul de a face prea mult sau prea puţin devine mai echilibrat şi politica noastră ajustată reflectă acest aspect. Nu am luat decizii privind măsura în care va fi adecvată o nouă înăsprire a politicii monetare", a afirmat şeful Fed la o conferinţă a instituţiei.
Acesta a explicat că efectele ulterioare ale recentelor turbulenţe din sectorul bancar au pus o anumită presiune asupra Fed de a majora dobânzile.
Înăsprirea condiţiilor de creditare înseamnă că "ar putea fi necesar ca rata dobânzii să nu crească atât de mult cât am estimat pentru a ne îndeplini obiectivele", a apreciat Powell.
Rata anuală a inflaţiei în SUA a încetinit uşor în aprilie, la 4,9%, de la 5% în martie, potrivit indicelui preţurilor de consum publicat luna aceasta de Departamentul Comerţului şi care este utilizat ca indicator de referinţă de Rezerva Federală americană.
În 3 mai, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat cu 0,25% rata dobânzii şi a indicat că ar putea opri alte majorări, dând astfel timp oficialilor pentru a evalua efectele negative ale recentelor turbulenţe din sectorul bancar şi a monitoriza evoluţia inflaţiei.
Oficialii Fed au decis, în unanimitate, să majoreze rata dobânzii la un interval cuprins între 5% şi 5,25%, în linie cu estimările analiştilor. Este a zecea majorare consecutivă a dobânzii în SUA din martie 2022.
Băncile comerciale au de suferit de pe urma majorării dobânzii de referinţă, care stabileşte costul la care băncile se împrumută între ele. Acest cost a urcat în mai puţin de un an de la un interval cuprins între 0 şi 0,25% până la valori cuprinse între 4,75% şi 5% în prezent.
Citeşte şi: Lagarde: BCE trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a combate inflaţia
Banca Centrală Europeană trebuie să menţină ratele ridicate ale dobânzilor pentru a reduce inflaţia pe termen mediu, a afirmat vineri preşedintele BCE, Christine Lagarde, indicând o nouă înăsprire a politicii monetare, transmite Reuters.
BCE a încetinit ritmul majorării dobânzilor luna aceasta, cu o creştere de 25 puncte de bază, dar Lagarde a sugerat că va continua înăsprirea politicii monetare.
"Încă trebuie să avem rate sustenabil de ridicate ale dobânzilor, este o perioadă în care trebuie să ne punem centurile, să urmărim obiectivul pe care ni l-am propus şi să-l realizăm", a declarat Lagarde la postul spaniol de televiziune TVE.
Pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%, BCE a majorat agresiv dobânzile, cu 375 de puncte de bază, de la zero la mijlocul lui 2022. Este cel mai rapid ritm de înăsprire a politicii monetare a BCE, dar puţini analişti se aşteaptă ca majorările să continue dincolo de 2023, din cauza inflaţiei ridicate şi a creşterii salariilor.
Lagarde, care nu a dat amănunte privind potenţialele majorări ale dobânzile, a afirmat: "Obiectivul nostru este simplu şi evident: stabilitatea preţurilor. Şi trebuie să fim fermi în realizarea acestui obiectiv".
La reuniunea din iunie, pieţele se aşteaptă la o nouă creştere de 25 puncte de bază şi posibil încă una până la finalul verii, după care ar putea urma reducerea dobânzilor din 2024.
"Ne îndreptăm spre decizii mult mai delicate, dar vom fi curajoşi şi vom lua deciziile necesare pentru a reduce inflaţia la ţinta de 2%. Şi vom face asta, nu am nicio îndoială", a dat asigurări Lagarde.
BCE îşi va îndeplini obiectivul chiar dacă zona euro este într-un moment "critic" - inflaţia scade, înăsprirea politicii monetare începe să aibă impact, iar băncile limitează creditarea, a adăugat şeful BCE, citează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.