JD Vance merge în Groenlanda. Vicepreşedintele SUA şi-a schimbat, însă, planurile, după reacţiile autorităţilor de pe insulă

DCBusiness Team |
Data publicării:
J. D. Vance, la Consiliul de Securitate de la Munchen
J. D. Vance, la Consiliul de Securitate de la Munchen

Vicepreședintele SUA, JD Vance, ajunge vineri în Groenlanda, într-un moment în care președintele Donald Trump își reiterează dorința ca Washingtonul să preia controlul asupra acestui teritoriu autonom al Danemarcei, relatează Reuters.

 

 

Inițial, planul vizitei a stârnit nemulțumirea autorităților din Groenlanda și Danemarca, însă itinerariul a fost modificat. Vance urmează să aterizeze la baza militară americană Pituffik, situată în nordul insulei arctice, împreună cu soția sa, Usha, consilierul pentru securitate națională Mike Waltz și secretarul Energiei, Chris Wright. Aeronava delegației este așteptată să aterizeze în jurul orei 15:30 GMT, transmite sursa citată.


Proteste și nemulțumiri în Groenlanda

Planurile inițiale includeau întâlniri publice, însă modificările recente înseamnă că Vance și soția sa nu vor mai interacționa direct cu locuitorii. Cu toate acestea, nemulțumirea persistă.

„Sunt un om. Oamenii nu sunt de vânzare. Noi nu suntem de vânzare”, a declarat cineastul groenlandez Tungutaq Larsen pentru Reuters.

În Nuuk, capitala insulei, locuitorii au plantat steaguri groenlandeze în zăpadă și au afișat pancarte cu mesajul „Pământul nostru. Viitorul nostru.” Protestatarii anti-americani au organizat unele dintre cele mai mari manifestații din istoria recentă a Groenlandei, purtând șepci cu mesajul „Make America Go Away” și bannere pe care scria „Yankees Go Home”.


Interese strategice și resurse rare

Conform unui acord din 1951, SUA au dreptul de a accesa baza Pituffik oricând, cu condiția notificării autorităților din Groenlanda și Danemarca. Situată pe cel mai scurt traseu dintre Europa și America de Nord, Pituffik este esențială pentru sistemul american de avertizare a atacurilor cu rachete balistice.

Trump a reiterat miercuri că SUA trebuie să obțină controlul asupra Groenlandei pentru securitatea națională și internațională.

„Vom merge atât de departe cât va fi necesar. Avem nevoie de Groenlanda, iar lumea are nevoie ca noi să avem Groenlanda, inclusiv Danemarca”, a declarat președintele SUA.

Insula deține importante rezerve de minerale rare, petrol și gaze naturale, însă dezvoltarea acestora a fost lentă, iar investițiile americane în sectorul minier sunt limitate. Până acum, companiile miniere care operează în Groenlanda sunt în principal australiene, canadiene sau britanice.


Reacții politice și disensiuni în Alianța Transatlantică

Inițial, Vance și Waltz plănuiau să participe la un eveniment local cu sănii trase de câini, deși nu fuseseră invitați de autoritățile locale. Actul a fost considerat o ocolire a canalelor oficiale, în special într-un moment sensibil al negocierilor pentru formarea unei noi coaliții guvernamentale în Groenlanda.

Premierul interimar Múte Egede a catalogat planurile inițiale ale vizitei drept „un tratament inacceptabil, nedemn între prieteni și aliați apropiați”. Premierul danez Mette Frederiksen a numit inițiativa americană „inacceptabilă”, iar ministrul de externe Lars Løkke Rasmussen a salutat modificarea itinerariului ca pe un pas pozitiv pentru detensionare.

„Era nevoie de o schimbare de direcție”, a declarat Catherine Sendak, expert în apărare transatlantică la Center for European Policy Analysis din Washington.

Între timp, proaspăt formata coaliție guvernamentală din Groenlanda urmează să-și prezinte planurile vineri, ceea ce ar putea sublinia unitatea politică a insulei împotriva presiunilor administrației Trump.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9773
Diferența 0.0001
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.6187
Diferența 0.0014
Zi precendentă 4.6173
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9773 RON
USD flag1 USD = 4.6187 RON
GBP flag1 GBP = 5.9795 RON
CHF flag1 CHF = 5.2332 RON
AUD flag1 AUD = 2.9091 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.2252 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0306 RON
NOK flag1 NOK = 0.4398 RON
SEK flag1 SEK = 0.4596 RON
XAU flag1 XAU = 456.5018 RON
Monede Crypto
1 BTC = 379769.51RON
1 ETH = 8339.71RON
1 LTC = 389.26RON
1 XRP = 9.58RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel