Este puțin probabil ca deversarea să înceapă în următorii doi ani, dar a stârnit deja opoziția din partea comunităților locale de pescari și îngrijorarea din partea Beijing și Seul.
Guvernul Japoniei susține că deversarea va fi sigură, deoarece apa a fost procesată pentru a elimina aproape toate elementele radioactive și va fi diluată.
Japonia are sprijinul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, ce spune că eliberarea este similară proceselor de eliminare a apelor uzate din centralele nucleare din alte părți ale lumii.
"Guvernul japonez a compilat politici de bază pentru a elibera apa procesată în ocean, după ce a asigurat nivelurile de siguranță a apei”, a declarat premierul Suga reporterilor.
Aproximativ 1,25 milioane de tone de apă s-au acumulat la centrala nucleare, care a fost distrusă în urma unui tsunami din 2011.
Citește și: Fukushima: 10 ani de la ACCIDENTUL de la CENTRALA NUCLEARĂ
Apa este pompată și filtrată, dar decizia va provoca cu siguranță controverse, creând tensiuni în comunitățile locale de pescari care au petrecut ani de zile încercând să restabilească încrederea clienților în fructele de mare din regiune.
Decizia a determinat, de asemenea, și opoziția regională chiar înainte ca aceasta să fie oficială, ministrul de externe al Coreei de Sud exprimându luni „un regret serios pentru această decizie, care ar putea avea un impact direct sau indirect asupra siguranței poporului nostru și a mediului înconjurător în viitor”.
Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian a cerut Japoniei să „acționeze într-o manieră responsabilă” pentru deversarea apei.
"Pentru a proteja interesele publice internaționale și sănătatea și siguranța poporului chinez, China și-a exprimat îngrijorarea profundă părții japoneze prin canalul diplomatic", a declarat Zhao luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.