Datele revizuite arată că produsul intern brut (PIB) a fost cu 0,4% mai mare în ultimele trei luni ale anului 2023 față de anul precedent, informează BBC.
Cifrele provizorii publicate luna trecută indicau trimestrul sfârșit în decembrie ca fiind al doilea trimestru consecutiv de contracție economică. Două trimestre la rând de contracție a economiei sunt considerate în mod obișnuit definiția unei recesiuni tehnice.
Totuși, cifrele revizuite au fost sub așteptări, deoarece unii economiști prevăzuseră o revizuire în creștere a PIB-ului din trimestrul al patrulea de aproximativ 1%. Speranțele că țara a evitat o recesiune au fost încurajate săptămâna trecută, când cifrele Ministerului de Finanțe au arătat o creștere puternică a sumelor investite de companii.
Cu toate acestea, cifrele publicate luni de Biroul Cabinetului japonez au arătat că consumul privat, care reprezintă aproximativ 60% din economie, a scăzut cu 0,3% în această perioadă.
Performanța economică inegală a Japoniei ar putea înregistra o nouă contracție în trimestrul actual din cauza impactului unor probleme, inclusiv încetinirea economiei Chinei vecine și suspendarea producției la producătorul auto Daihatsu.
Revizuirea în creștere a PIB-ului din trimestrul al patrulea a venit în contextul în care cresc așteptările că banca centrală a țării ar putea crește în curând ratele dobânzilor. Banca Japoniei a menținut ratele la -0,1% de când a redus costurile de împrumut sub zero în 2016, în timp ce încerca să stimuleze cheltuielile și investițiile.
Ratele negative fac yenul mai puțin atractiv pentru investitorii globali, ceea ce a dus la scăderea valorii monedei.
Principalul indice bursier al Japoniei, Nikkei 225, a scăzut luni dimineață cu aproximativ 2,5%.
Citește și: India își continuă avansul spre a treia poziție în topul economiilor globale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.