De asemenea, S&P a confirmat ratingul de credit pe termen lung al Italiei la "BBB", cu două trepte peste categoria "junk" (nerecomandat pentru investiţii), în timp ce calificativul pe termen scurt a fost menţinut la "A-2".
Perspectiva de rating a Italiei echilibrează consecinţele negative ale pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra finanţelor publice cu achiziţiile de obligaţiuni şi politica expansionistă a Băncii Centrale Europene (BCE), apreciază S&P. În pofida recesiunii profunde şi a datoriei semnificative, costurile de împrumut ale Italiei sunt la un nivel scăzut record, datorită programului masiv al BCE de achiziţionare de obligaţiuni, menit să sprijine economia zonei euro.
Sprijinul BCE, alături de Fondul de redresare al Uniunii Europene (UE), oferă autorităţilor de la Roma un răgaz valoros, susţin analiştii agenţiei de evaluare financiară.
Şefii de stat şi de guvern din statele UE au convenit, în iulie, asupra emiterii de datorie comună pentru constituirea unui fond de redresare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din care 390 de miliarde de euro vor fi accesate de către statele membre ca subvenţii şi 360 de miliarde ca împrumuturi.
Executivul de la Roma se aşteaptă că va obţine din acest fond împrumuturi şi subvenţii de 209 miliarde de euro. "În opinia noastră, în pofida incertitudinilor macroeconomice, aceste măsură oferă autorităţilor italiene oportunitatea de a restabili creşterea economică şi a de a îmbunătăţi performanţa bugetară", se arată în comunicatul S&P.
Citește și Cele mai mari economii vor suferi un al doilea val de retrogradări pentru ratingurile suverane
Agenţia se aşteaptă ca PIB-ul Italiei să nu revină la nivelul din 2019 până în 2023, din cauza impactului pandemiei asupra economiei. De asemenea, S&P previzionează o scădere a PIB-ului Italiei de 8,9% anul acesta, urmat de un avans de 6,4%, în 2021.
Guvernul de la Roma previzionează un declin al economiei de 9% anul acesta, în timp ce Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional de aşteaptă la un declin de peste 10%. Datoria publică a Italiei, a doua cea mai ridicată din zona euro după cea a Greciei, ar urma să crească de la 135% din PIB în 2019 la 158% din PIB, în 2020. Ar fi cel mai ridicat nivel de la Al Doilea Război Mondial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.