Rafinăria ISAB, la care lucrează aproximativ 1.000 de angajaţi, este deţinută de firma elveţiană de trading Litasco SA, care vinde 89% din producţie. La rândul său, Litasco este controlată de grupul Lukoil.
Rafinăria din Sicilia, una dintre cele mai sărace regiuni italiene, este responsabilă pentru 20% din capacitatea de rafinare a ţării, iar activitatea sa va fi afectată după ce luni, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc transportat pe mare.
În contextul rolului său strategic pentru Italia, rafinăria este supusă dreptului de veto (golden power), a precizat Ministerul Industriei.
Guvernul italian îşi rezervă dreptul de a bloca ofertele nesolicitate în industriile strategice, cum ar fi sectorul bancar, telecomunicaţiile şi sănătatea, fiind vizate în special încercările Chinei de a-şi extinde prezenţa în a treia economie a zonei euro.
Joi, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Lukoil şi firma americană de private equity Crossbridge sunt aproape de a ajunge la un acord privind vânzarea rafinăriei grupului rus din Sicilia.
Tranzacţia dintre Lukoil şi Crossbridge, care este susţinută de firma elveţiană de trading Vitol, ar putea fi evaluată la aproape 1,5 miliarde de euro, susţin sursele, care avertizează că ar putea fi modificate detaliile finale ale acordului.
Lukoil nu este afectat de sancţiuni, dar furnizorii şi creditorii ISAB nu vor să aibă relaţii comerciale cu o entitate rusească, în urma conflictului din Ucraina.
Citește și Adrian Negrescu: Vremuri tulburi pe piața petrolului. Începe iar specula
Un lung lanț de circumstanțe care urmează să se cumuleze amenință economia mondială în timp ce România este într-o situație extrem de fragilă. În acest context DCBusiness a cerut analistului economic să creioneze un posibil scenariu pentru țara noastră.
Adrian Negrescu spune că: ”Se anunţă vremuri tulburi pe piaţa petrolului, care ne vor impacta direct. Debutul speculaţiilor va fi, probabil, în jurul datei de 5 decembrie, atunci când va intra în vigoare embargoul UE la adresa petrolului gestionat prin porturile ruseşti”.
Analistul a adăugat și că: ”OPEC a prevăzut acest moment şi, în tentativa de a exploata momentul, a anunţat o potenţială reducere a producţiei. Asta înseamnă gaz pe focul problemelor din piaţa carburanţilor”, a explicat analistu și a continuat spunând că: ”La cum arată piaţa în momentul de faţă, având în vedere şi poziţia americanilor, nu este exclus să vedem din nou petrolul peste 100 de dolari până la Crăciun”.
În ceea ce privește impactul pe care îl vom resimți în buzunare, Adrian Negrescu a apreciat că: ”Vom simţi impactul în mod direct, prin preţurile la pompă. Acciza de 0,50 de bani ar putea să devină ridicolă raportată la dimensiunea crizei”, a punctat analistul și a continuat afirmând că: ”Asta mai cu seamă că, în ciuda asigurărilor jucătorilor din industrie, în absenţa petrolului rusesc ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.