Apărându-și opțiunile bugetare, Giorgia Meloni a insistat asupra „dorinței sale de a reforma” mecanismul de salvare a zonei euro. Tradiționala întâlnire cu presa a fost amânată de două ori până acum din motive de sănătate.
Timp de mai bine de trei ore, ea a răspuns cu ușurință la întrebări despre imigrație, președinția italiană a G7, reforma Pactului de stabilitate sau viitoarele alegeri europene.
Reducere de cheltuieli
Giorgia Meloni a dorit să calmeze temerile privind starea de sănătate a economiei italiene, confruntată cu o stagnare a PIB-ului și o recesiune evitată la limită. „Prognozele de creștere rămân peste media europeană”, le-a spus Meloni jurnaliștilor.
”Nu sunt în favoarea unei creșteri a impozitelor, ci a unei reduceri a cheltuielilor publice”, a precizat șefa Cabinetului ministerial, la o zi după ce ministrul Economiei anunțase că guvernul va face reduceri de buget în valoare de 7 miliarde de euro în următorii trei ani.
Al doilea obiectiv anunțat la adoptarea bugetului, luna trecută, a fost obținerea de 20 de miliarde de euro din privatizări în următorii trei ani. Un plan vag care nu a convins observatorii. „Ideea mea este să reduc prezența statului acolo unde nu este necesar și să o întăresc acolo unde este necesar”, a insistat Giorgia Meloni, salutând recenta reducere a participării guvernului la Banca Monte dei Paschi di Siena.
Fără a oferi un calendar, ea a evocat Poste Italiane și compania feroviară de stat Ferrovie dello Stato (FS) drept companii care ar putea fi parțial privatizate în curând.
Altă temă majoră a conferinței sale de presă a fost, evident, Europa în acest an de reînnoire a Parlamentului de la Strasbourg. „Obiectivul meu este o majoritate alternativă la cea actuală, fără a guverna cu stânga. Am văzut că este posibil pe teme precum imigrația sau tranziția energetică”, a anunțat Giorgia Meloni, care exclude totuși orice alianță cu cea mai radicală dreaptă.
O oportunitate
Giorgia Meloni a preferat să se concentreze pe probleme financiare și bugetare. „Noul Pact de Stabilitate, evident, nu este ceea ce mi-am dorit, dar sunt parțial mulțumită”, a explicat ea. Pe de altă parte, ea consideră că mecanismul de salvare a zonei euro (ESM) este „învechit”. Italia este singura țară din zona euro care nu l-a ratificat. O decizie a Parlamentului italian care, în opinia premierului, reprezintă ”ocazia” de a-l „transforma” într-un instrument „mai eficient”.
„Rezultatele în lupta împotriva imigrației nu sunt cele pe care le așteptam”, a recunoscut Meloni care, pe vremea când era în opozie, a cerut să nu mai fie primită nici o navă cu imigranți. „Scopul meu este să rezolv această problemă din punct de vedere structural. Nu o vom face concentrându-ne pe redistribuirea migranților atunci când ajung. Trebuie să lucrezi în amonte. »
Aceasta va fi astfel prioritatea G7, a cărui președinție este italiană de la 1 ianuarie. Giorgia Meloni își dorește să fie interlocutorul privilegiat al Africii în Europa datorită „Planului Mattei”. Detaliile sale vor fi dezvăluite în săptămânile următoare în cadrul unei conferințe Italia-Africa. „Trebuie să renunțăm la atitudinea paternalistă sau prădătoare pentru o cooperare egală”, a repetat ea. Se va referi în primul rând pe teme de energie, educație și apă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.