Rafinăria ISAB controlată de Lukoil, una din cele mai mari din Europa, riscă să fie nevoită să oprească producţia din cauza intrării în vigoare, pe 5 decembrie, a embargoului Uniunii Europene privind importul de ţiţei rusesc pe mare.
Administrarea provizorie este prevăzută pentru o perioadă de cel mult 12 luni, a spus sursa guvernamentală. Un decret în acest sens a fost adoptat de Consiliul de Miniştri.
"Intervenţia de urgenţă urmăreşte să protejeze atât un pol energetic naţional strategic, cât şi nivelurile de ocupare a forţei de muncă atât de importante pentru Sicilia şi întreaga ţară", a comentat premierul Giorgia Meloni într-un scurt comunicat de presă, fără a preciza conţinutul decretului.
Prin această măsură, Roma urmează exemplul Berlinului, care în septembrie a preluat controlul asupra activităţilor în Germania ale grupului petrolier rus Rosneft, care administrează numeroase rafinării.
În joc este supravieţuirea rafinăriei ISAB. De teama sancţiunilor, băncile europene au încetat să o mai finanţeze şi să ofere garanţiile de care avea nevoie pentru a importa petrol din alte ţări. Rafinăria ISAB are o capacitate anuală de rafinare de zece milioane de tone de ţiţei, care poate ajunge până la 14 milioane de tone şi asigură aproximativ 20% din necesarul intern.
"Este o soluţie temporară pentru evitarea blocării utilajelor şi activităţii precum şi a dezastrului pentru angajaţi care ar decurge", a comentat Renato Schifani, preşedintele regiunii Sicilia, înaintea şedinţei Consiliului de Miniştri."Soluţia tutelei va fi folosită pentru a căuta potenţiali cumpărători, fără a exclude neapărat calea naţionalizării", a menţionat el.
În acest sens, fondul american de investiţii Crossbridge Energy Partners negociază un acord cu Lukoil pentru achiziţia rafinăriei, a cărei valoare este estimată la 1 - 1,5 miliarde de euro, a informat joi Financial Times.
Sancțiuni UE: Lukoil îşi va reorienta exporturile
Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi în schimb le va reorienta spre oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar.
Un embargou european privind importurile de petrol rusesc ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, când cumpărătorii europeni nu vor mai putea achiziţiona şi transporta petrol rusesc. De la acest embargou ar urma să fie exclus oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care aduce petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră.
"Ţiţeiul rusesc părăseşte conducta BTC, motivul fiind sancţiunile, BTC nu mai permite accesul ţiţeiului rusesc" a declarat una din sursele citate de Reuters. Alte surse, care au dorit să îşi păstreze anonimatul au spus că decizia a fost luată ca urmare a presiunilor venite din partea acţionarilor occidentali de la BTC.
Lukoil alimentează cu ţiţei conducta BTC de la câmpurile sale petrolifere din Marea Caspică, Yury Korchagin şi Filanovsky. cantitatea de petrol exportată de grupul rus prin această conductă se ridică la aproximativ două milioane de tone pe an.
Potrivit calculelor Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via oleoducutul CPC ar urma să se dubleze practic, până la 660.000 de tone în decembrie, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie.
Oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) este principala rută de export pentru ţiţeiul din Kazahstan şi doar aproximativ 10% din totalul petrolului livrat via CPC provine din Rusia.
Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană, are o capacitate de export de un milion de barili pe zi dar nu este utilizat la capacitate maximă. Nivelul exporturilor planificate pentru acest an este de 660.000 de barili pe zi. Principalii exportatori de petrol din Azerbaidjan via conducta BTC sunt companiile SOCAR, BP, MOL, Exxon şi TPAO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.