Isteria ULEIULUI. Profesorul Adrian Mitroi: Românii percep greșit situația

Andreea Craciun |
Data actualizării: | Data publicării:

După isteria benzinei a venit isteria uleiului de gătit și, probabil, vor mai veni și alte asemenea  perioade de panică în care românii se vor înghesui să cumpere, să-și facă provizii, speriați de imprevizibil. Profesorul Adrian Mitroi spune că explicația acestui comportament este una foarte simplă. 

”S-a văzut că nu învățăm nimic. Acum o săptămână cealaltă isterie, cu benzina. Iar explicația este foarte simplă. Avem o inflație de prețuri și nu de cantitate. Dar noi o percepem ca fiind una de cantitate. Dar nu. Este o chestiune de prețuri, de prețurile mari din energie, care fac mai scumpe toate materiile prime, transporturile și așa mai departe”, a declarat economistul. 

El a amintit, în context, că primii doi producători de ulei, în cazul acesta, 55% din uleiul mondial de floarea soarelui vine din cele două țări aflate în conflict acum. ”Mai este și uleiul de palmier, care este adevăratul ulei al lumii, dar și motorina, care toate s-au scumpit exponențial. Este firesc și normal, jumătate este influența războiului, trei sferturi este influența pandemiei și sută la sută este influența factorului uman, care este exagerată. 

Nu este de ajuns că avem prețurile mari, ne mai adăugăm și această grijă, absolut inutilă: cămara plină, inclusiv cu produse perisabile. Mai bine nu, nu și nu pe toată lista. Mai bine economisește banii aceia prin modalități mai înțelepte, să te protejezi în vremurile provocatoare pe care le trăim acum”, a îndemnat profesorul. 

Totuși, ce se va întâmpla în continuare cu prețurile la unele produse alimentare de bază, foarte folosite de români, precum uleiul. Vor scădea, a asigurat analistul. ”Prudența comportamentului uman este deja stabilizat în acest sens. Așa cum a venit motivația de temere, așa vine și motivația cealaltă, pentru că încep să vină facturile, apar alte priorități. Prin urmare, oamenii vor înțelege că au greșit și se vor corecta. 

Citește și Gheorghe Ialomițianu: E greu de crezut că Putin se va opri. Sancțiunile nu afectează doar Rusia

Eu cred că exercițiul făcut cu acest produs ne va ajuta în viitor, pentru că intrăm într-o zonă în care alimentele ne vor surprinde neprietenos cu prețurile. Dar trebuie să înțelegem că ne confruntăm cu o inflație de prețuri, nu de cantitative”, a insistat economistul. 

De altfel, a spus Adrian Mitroi, același lucru se poate observa și la petrol. ”Petrolul a fost extrem de volatil săptămâna trecutâ, când a avut cea mai mare volatilitate din istoria lui, de când se tranzacționează”, a spus profesorul Mitroi. În ceea ce privește benzina, economistul spune că, dincolo de orice, autoritățile ar face bine să subvenționeze agricultura. Acolo este cel mai mare impact. Petrolul este în scădere acum și, probabil, va mai rămâne agățat de temerea de la 129 de dolari/baril. Dar în câteva zile se va vedea, probabil, și această scădere. Eu zis să nu ne stresăm și aparenta criză a petrolului se va rezolva într-un fel sau altul. Nu cred că vor mai exista urcușuri, pentru că s-a atins acel punct de rupere a cererii”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.9772
Diferența 0.0000
Zi precendentă 4.9772
USD
Azi 4.5116
Diferența -0.0943
Zi precendentă 4.6059
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9772 RON
USD flag1 USD = 4.5116 RON
GBP flag1 GBP = 5.9419 RON
CHF flag1 CHF = 5.2235 RON
AUD flag1 AUD = 2.8609 RON
DKK flag1 DKK = 0.6671 RON
CAD flag1 CAD = 3.1881 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0308 RON
NOK flag1 NOK = 0.4384 RON
SEK flag1 SEK = 0.4661 RON
XAU flag1 XAU = 453.3570 RON
Monede Crypto
1 BTC = 373114.06RON
1 ETH = 8167.39RON
1 LTC = 374.01RON
1 XRP = 9.28RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel