Războiul din Fâșia Gaza va costa Israelul până la 200 de miliarde de shekeli (51 de miliarde de dolari), a anunțat duminică ziarul financiar Calcalist, citând cifre preliminare ale Ministerului de Finanțe, conform Reuters.
Cotidianul a precizat că această estimare a Ministerului de Finanțe este egală cu 10% din produsul intern brut și se bazează pe faptul că războiul va dura între opt și 12 luni, se va limita la operațiunile din Gaza, fără participarea Hezbollahului din Liban, a Iranului sau a Yemenului, și condiția că aproximativ 350.000 de israelieni rezerviști militari se vor întoarce curând la muncă.
Calcalist a spus că jumătate din costuri ar fi reprezentate de cheltuielile de apărare care se ridică la aproximativ 1 miliard de shekeli pe zi. Alte 40-60 de miliarde de shekeli ar proveni din pierderea de venituri, 17-20 de miliarde pentru compensații pentru întreprinderi și 10-20 de miliarde de shekeli pentru reabilitare.
Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich a declarat anterior că guvernul israelian pregătește un pachet de ajutor economic pentru cei afectați de atacurile palestiniene care va fi "mai mare și mai amplu" decât cel oferit în timpul pandemiei COVID-19.
Joi, prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat că statul s-a angajat să îi ajute pe toți cei afectați.
"Directiva mea este clară: deschideți robinetele și canalizați fondurile către oricine are nevoie de ele", a declarat el fără a da cifre. "La fel cum am făcut în timpul COVID. În ultimul deceniu, am construit aici o economie foarte puternică și chiar dacă războiul ne va cere prețuri mari, așa cum o face acum, le vom plăti fără ezitare".
În urma războiului, S&P a redus perspectiva ratingului Israelului la "negativ", în timp ce Moody's și Fitch au pus ratingurile Israelului sub revizuire pentru o posibilă retrogradare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.