Activitatea seismică și cea a vulcanului din peninsula Reykjanes s-au intensificat, în apropiere de capitala Reykjavik, în weekend, determinând autoritățile să evacueze sâmbătă aproape 4.000 de persoane din orașul pescăresc Grindavik.
Probabilitatea unei erupții a rămas ridicată, în pofida unei scăderi a activității seismice, a declarat marți, într-un comunicat, Institutul meteorologic islandez.
Aproape 800 de cutremure au fost înregistrate în zonă dimineața și până în miezul zilei de marți, mai puține decât în cele două zile precedente, a precizat institutul.
Liniștea dinaintea furtunii
"O activitate seismică mai mică precede de obicei o erupție, deoarece lava a ajuns atât de aproape de suprafață încât nu poate acumula o tensiune mare pentru a declanșa cutremure majore", a declarat Rikke Pedersen, care conduce Centrul Vulcanologic Nordic cu sediul la Reykjavik.
Autoritățile au declarat că se pregătesc să construiască un dig de mari dimensiuni destinat să devieze fluxurile de lavă în jurul centralei geotermale Svartsengi, situată la puțin peste 6 kilometri de Grindavik.
Ministrul justiției din Islanda, Gudrun Hafsteinsdottir, a declarat pentru postul public de televiziune RUV că echipamentele și materialele pentru construirea digului, care ar putea umple 20.000 de camioane sunt mutate deja la centrală.
Construcția digului de protecție din jurul centralei electrice aștepta aprobarea oficială a guvernului.
Un purtător de cuvânt al HS Orka, operatorul centralei electrice, a declarat că aceasta furnizează energie electrică întregii țări, deși o întrerupere nu ar afecta alimentarea cu energie electrică a Reykjavikului.
Aproape toți cei 3.800 de locuitori din Grindavik au fost autorizați pentru scurt timp să se întoarcă la casele lor luni și marți pentru a-și lua lucrurile, a declarat departamentul islandez de protecție civilă și gestionare a situațiilor de urgență.
În Grindavik, crăpături lungi în pământ traversează centrul orașului, lăsând strada principală impracticabilă, în timp ce aburul putea fi văzut ridicându-se din pământ.
În cursul după-amiezii, noi contoare instalate lângă Grindavik de către biroul de meteorologie al țării au detectat niveluri ridicate de dioxid de sulf, ceea ce a determinat ca Grindavik să fie din nou evacuat în totalitate în cât scurt timp, cu puțin înainte de termen.
Agenția a precizat într-o actualizare că, deși nu există alte indicii privind declanșarea unei erupții, aceasta nu poate fi exclusă, deoarece gazul nu apare decât dacă magma se află la înălțime în scoarța terestră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.