"Evoluţia acestui sector este strâns legată de cea a României moderne. Această industrie a jucat un rol extrem de important în modernizarea României. Resursele care au contribuit la modernizarea României au fost petrolul, grânele şi cheresteaua", a spus Isărescu, în alocuţiunea sa.
El a arătat că lumea nu cunoaşte suficient istoria sectorului petrolier al României şi faptul că pe teritoriul ţării noastre s-a extras prima producţie de ţiţei înregistrată în statisticile mondiale.
Și noroc și nenoroc
Guvernatorul BNR a susţinut că, în unele cărţi de istorie de referinţă, nu se face nicio menţiune cu privire la România în ceea ce priveşte Primul Război Mondial. În schimb, când vorbim de cel de-Al Doilea Război Mondial, România se face remarcată prin raidul aerian al americanilor care au bombardat câmpurile petrolifere şi rafinăriile din Ploieşti, pentru a distruge resursa de carburanţi a soldaţilor nemţi.
Citește și Mugur Isărescu: Prețurile cresc. O să fie tărăboi
"În Al Doilea Război Mondial, petrolul a fost şi norocul, dar şi nenorocul nostru. S-au uitat şi nemţii la România şi am devenit prieteni, forţat, ba cu unii, ba cu alţii. Aşa am rămas în istoria legată de Al Doilea Război Mondial", a adăugat el.
V-am bombardat cum trebuie
Isărescu a relatat cum, în timpul unei vizite făcute în Statele Unite în anii '70, un american i-a spus: "Cunosc foarte bine România, v-am bombardat cum trebuie în război".
De asemenea, oficialul BNR a povestit şi cum, într-o întâlnire din anii '90, Zbigniew Brzezinski, fost consilier de securitate al preşedintelui Statelor Unite, i-a spus preşedintelui de atunci al României, Ion Iliescu, faptul că politica externă a Statelor Unite ţine cont de zonele bogate în hidrocarburi.
Citește și Mugur Isărescu, declaraţie şocantă: Este o boală perfidă
"Să vă mai spun o poveste adevărată. Am participat odată la o întâlnire, prin anii '90, în România postcomunistă, cu consilierul preşedintelui, Brzezinski. Preşedintele României de atunci a pus o întrebare: 'Măi...' - nu prea ne băga lumea în seamă, prin '91, '92, iar eram într-un con de umbră, nu prea existam - 'spuneţi-mi şi mie cum explicaţi, cum se face politica asta americană?'. Era la masă... Omul a răspuns: 'Ştiţi cum? Încercaţi dumneavoastră să vă urcaţi sus, sus, sus, sus, într-un satelit şi să priviţi lumea de sus de tot, de tot, dintr-un satelit, aşa... Şi unde vedeţi că e ceva ţiţei şi gaze naturale, să ştiţi că sunt şi ochiul nostru şi interesul american. Cam aşa facem noi politică externă'", a relatat guvernatorul BNR.
El a repetat, la finalul discursului, că petrolul a fost una dintre resursele care au contribuit semnificativ la modernizarea ţării noastre.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.