"Nu cred că este cazul să dezbatem cât de importantă este educaţia financiară. Putem spune că este un subiect de mare actualitate în Europa, în lume şi în România. (...) Fără un efort coordonat între instituţii, între autorităţi, nu putem atinge obiectivul de a avea o populaţie care să înţeleagă problemele economice, financiare, bancare. De exemplu: ce înseamnă inflaţia, cum se măsoară sau care sunt avantajele unei colectări eficiente a impozitelor", a spus Isărescu, prezent la evenimentul de lansare a platformei de educaţie financiară TAXEDU.
El a arătat că proiectul TAXEDU îşi propune să informeze tinerii şi să comunice într-o manieră accesibilă şi prietenoasă cu privire la rolul impozitelor în viaţa noastră de zi cu zi.
"În multe domenii, mentalităţile nu ţin pasul cu vremurile. Observăm că, pentru mulţi, plata impozitelor este o corvoadă, poate ca urmare a unor experienţe din trecut. Sistemele însă se modernizează, plătim impozite online, lucrurile se simplifică. Mai este însă ceva de făcut la nivelul autorităţilor şi anume conştientizarea că plata impozitelor este unul dintre actele cetăţeneşti care ne dă dreptul să cerem statului român modern european să-şi îndeplinească menirile", a arătat guvernatorul.
El a subliniat că este foarte important ca oamenii să ştie ce se întâmplă cu taxele pe care le plătesc.
"Prin lume circulă o vorbă: nu-mi place să plătesc impozite, dar îmi place să dorm liniştit acasă. E un pas foarte mare înainte. Ne place să avem educaţie, în mare parte gratuită, ne place să avem siguranţă când mergem pe străzi sau când călătorim, ne place să avem servicii de sănătate, să avem infrastructuri care să ne ajute să ne deplasăm. Toate acestea se fac din impozite. Statul se ocupă de infrastructuri, cele umane - sănătate, educaţie - şi cele fizice - transporturi, comunicaţii", a explicat oficialul BNR.
Acestea sunt costisitoare şi trebuie făcute într-o manieră modernă şi unitară, a adăugat el.
"Înţelegerea acestei relaţii este un pas înainte şi, mai mult decât atât, trebuie să înţelegem că fără o bună colectare a taxelor şi impozitelor nu putem vorbi de o realizare la timp a şcolilor şi a spitalelor civilizate, a autostrăzilor, aşa cum toţi ne dorim", a subliniat Isărescu.
Potrivit acestuia, politica monetară depinde de celelalte politici ale statului, în special cea fiscal-bugetară, modul în care aceste politici sunt concepute, puse în practică şi cum sunt înţelese de public.
"Această înţelegere a politicilor de către categorii cât mai largi ale populaţiei este o prioritate a autorităţilor. Nu este deloc un lucru uşor de realizat. Este nevoie de timp, sperăm nu prea îndelungat, de ceva resurse şi de o strategie bine gândită. Nu descoperim noi apa caldă. Şi alte ţări în Europa au făcut progrese mari în această direcţie. Nu e vorba de a imita, ci de a lua cât mai multe din experienţa lor. Lucrăm la această strategie şi sperăm că vom putea produce un document care să dea un impuls real educaţiei financiare în România", a explicat Isărescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.