"O înțelegere în piață este inevitabilă, așa se stabilește prețul, nu? Se bate palma și se stabilește. Investigația Consiliului Concurenței este absolut normală, este dreptul și datoria lor să facă acest lucru.
Înțeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înțelege să fie dobânzile prea ridicate și aici fac un scurt comentariu, n-au cum sa fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației. Cel care plătește în prezent această ieșire din represiunea financiară în care am intrat de câțiva ani buni, este cel care face economisire, nu debitorul. Am adunat toate datele și le analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale.
Referitor la ROBOR, văd că a ajuns mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul este vedetă, dumneavoastră l-ați făcut vedetă pe acesta la 3 luni, dar el e și la Overnight, la o săptămână și la o lună, deci avem o grămadă de ROBOR, celelalte sunt mult mai scăzute, nici nu vă interesează.
Ce se întâmplă cu acest ROBOR la 3 luni? 1. Este la 3 luni, deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr și la rata de politică monetară a noastră, dar începe să gândească, pe unde se va duce BNR cu rata de politică monetară peste 3 luni? Și face o evaluare, în economie se numește speculație, dar nu în sensul negativ de speculant. Speculația și arbitrajul sunt instrumente economice.
Dacă vă uitați la momentul în care am făcut declarația în care am zis că băncile au cam sărit calul, așa se vedea la 3 luni de zile, în august BNR așa vedea, că ne ducem vârtos înainte, greșeau? Au greșit că nu ne-am dus așa vârtos", a declarat Mugur Isărescu într-o conferință de presă.
Isărescu vrea să ia de la ANPC protecția consumatorilor de servicii financiare
BNR solicită Parlamentului trecerea din competența Autorității Naționale pentru Portecția Condumatorilor (ANPC) a unor atribuții în competența băncii centrale.
”Prin acest demers se urmăreşte preluarea de către banca centrală a atribuţiilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor în ceea ce priveşte produsele şi serviciile financiar-bancare furnizate de entităţile aflate în aria de competenţă a Băncii Naţionale a României, potrivit cadrului legal în vigoare, fără a modifica pe fond conţinutul sau modul de exercitare a acestor competenţe. Propunerile legislative, astfel formulate, urmează să fie comunicate iniţiatorului legislativ, în vederea promovării proiectului de act normativ pentru a fi supus dezbaterii parlamentare”, spune guvernatorul Mugur Isărescu într-o scrisoare transmisă către Senat, notează Profit.ro.
Dacă unei astfel de solicitări i se va da curs, atunci BNR va fi responsabilă în privința relatiei dintre bănci și clienți.
ICCJ, soluție definitivă privind practicile incorecte ale Raiffeisen Bank
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, respectiv a confirmat Ordinul nr.837/20.10.2017, emis de către președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.