Banca Națională a României limitează împrumuturile în moneda europeană prin limitarea la gradul de îndatorare de 20% ceea ce ne depărtează de zona euro, un semnal care este în contradicție cu declarațiile pe care le fac oficialii, a declarat Lucian Isar.
Despre imposibilitatea refinanțării creditele în valută sau în lei (pentru că doar două bănci mai dau credite în euro iar pentru cele în lei, toate au aceleași condiții), Lucia Isar spune că de vină este ceea ce se numește oligopol.
Adică norma aceasta, oligopolul, apără câteva bănci românești și nu permite clienților din România să aibă acces la aceeași diversitate sau aceleași costuri ca restul europenilor.
Companiile și persoanele particulare din România se plâng că europenii se pot finanța mai ieftin, sume mai mari și costuri de dobândă mai mici, ”Acest 20% începărtează și mai mult de zona europeană”, a subliniat Isar.
O altă absurditate a politicii BNR, scoasă în evidență de economist, este că marea majoritate a tranzacțiilor este în euro și a dat exemplul creditului ipotecar unde evaluarea se face în euro, adică garanția depusă este în euro. Din această perspectivă este o defazare de valoarea garanției, a mai spus Lucian Isar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.