Marfa rusă este formată din două containere de 12,192 metri (40 de picioare) de foi de lemn laminat, cântărind 41 de tone, care au plecat din Sankt Petersburg spre orașul-port Astrahan, situat în Marea Caspică, a declarat sâmbătă agenția de știri de stat Republica Islamică, citându-l pe Dariush Jamali, directorul unui terminal iraniano-rus deținut în comun la Astrahan.
În relatare nu s-a precizat când a plecat încărcătura, care a fost descrisă ca fiind un transport "pilot" inițial pentru a testa coridorul, și nici nu s-au oferit mai multe detalii despre bunurile din transport.
De la Astrahan, încărcătura va traversa Marea Caspică până la portul Anzali din nordul Iranului și va fi transferată pe cale rutieră în portul Bandar Abbas din sudul Golfului Persic. De acolo va fi încărcată pe o navă și trimisă în portul indian Nhava Sheva, a relatat agenția iranianî de știri IRNA.
Jamali a precizat că transferul este coordonat și gestionat de grupul de stat Islamic Republic of Iran Shipping Lines Group și de birourile sale regionale din Rusia și India și se așteaptă ca acesta să dureze 25 de zile.
De când Rusia a fost sancționată din cauza războiului său din Ucraina, oficialii iranieni au dorit să revigoreze un proiect blocat de dezvoltare a așa-numitului coridor de tranzit Nord-Sud, care folosește Iranul pentru a lega Rusia de piețele de export asiatice. Planul presupune construirea, în cele din urmă, a unei linii de cale ferată care să poată transfera mărfurile care sosesc în porturile iraniene din Marea Caspică către portul Chabahar din sud-estul țării.
Cât va dura coșmarul minelor din Marea Neagră, rută crucială pentru cereale
Sutele de mine amplasate în Marea Neagră sunt un coșmar pentru cea mai importantă rută a cerealelor din Ucraina, un coșmar care nu se știe practic când se va termina.
Marea Neagră este crucială pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Apele sale sunt împărțite de Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și de Ucraina și Rusia.
Oficialii guvernamentali ucraineni estimează că 20 de milioane de tone de cereale nu pot fi exportate din ceea ce era al patrulea exportator mondial înainte de invazia rusă din 24 februarie.
Kievul și liderii occidentali acuză Moscova că armează aprovizionarea cu alimente prin blocarea porturilor ucrainene. Rusia a declarat că dorește ridicarea sancțiunilor occidentale ca parte a oricărui acord care să permită fluxul exporturilor.
Dar chiar dacă s-ar ajunge la un acord și porturile ucrainene ar putea fi redeschise, pericolul reprezentat de minele marine plantate de Ucraina și Rusia va bloca transporturile timp de luni de zile, potrivit oficialilor din domeniul maritim, scrie Reuters.
"În apropierea porturilor au fost amplasate mine marine, iar unele ieșiri din porturi sunt blocate de barje și macarale scufundate", a declarat un purtător de cuvânt al Organizației Maritime Internaționale, agenția de transport maritim a ONU, unul dintre cele câteva organisme care lucrează la stabilirea unui pasaj maritim pentru aprovizionarea cu cereale.
"Îndepărtarea completă a minelor marine din zonele portuare ar dura câteva luni". Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.