În urmă cu trei luni, Marea Britanie, Franța și Germania au anulat un plan susținut de SUA pentru ca Consiliul guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să critice Iranul pentru că nu a explicat pe deplin originea particulelor; cei trei s-au retras când șeful AIEA, Rafael Grossi, a anunțat noi discuții cu Iranul.
"După mai multe luni, Iranul nu a furnizat o explicație privind prezența particulelor de material nuclear în cele trei locații în care Agenția a efectuat inspecții", a spus un raport al lui Grossi către statele membre.
Marea Britanie, Franța și Germania trebuie să decidă dacă vor susține demersurile privind o rezoluție care să critice Iranul, ceea ce ar putea submina negocierile mai largi pentru relansarea acordului nuclear iranian din 2015.
DAUNELE PRODUSE LA CENTRALA DE LA NATANZ
Într-un raport trimestrial separat trimis statelor membre, Agenția a făcut o estimare a pagubelor produse de explozia de la Natanz, de luna trecută, pentru care Teheranul a dat vina pe Israel.
Citește și: De la ZIL la Aurus. Limuzina pentru Putin va fi produsă în Tatarstan
În urma inspecției AIEA din 24 mai la principala fabrică de îmbogățire a Iranului de la Natanz, au fost găsite 20 de cascade sau grupuri de diferite tipuri de centrifuge. Un diplomat de rang înalt a spus că, înainte de explozie, numărul centrifugelor se situa în jurul a 35-37 de unități.
După ce Washingtonul a renunțat la acordul nuclear în 2018 sub președintele Donald Trump și a impus din nou sancțiuni economice paralizante împotriva Teheranului, Iranul a început să încalce progresiv restricțiile acordului asupra activităților sale nucleare începând cu 2019.
Una dintre cele mai recente încălcări este îmbogățirea uraniului la 60%, un pas mare făcut de regimul de la Teheran pentru dezvoltarea armei nucleare.
Măsura Iranului vine după ce, la începutul anului, decisese creșterea îmbogățirii uraniului de la 3,67% până la 20%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.