Gardienii Revoluţiei din Iran, armata ideologică a ţării, au anunţat luni că au sechestrat în apele Golfului un petrolier sub pavilion sud-coreean pentru că ar fi încălcat "legile privind mediul marin", potrivit autorităţilor iraniene.
Seulul cere eliberarea navei, Hankuk Chemi, şi a celor 20 de membri ai echipajului, anunţând că un distrugător care transportă membri ai unităţii sale de luptă împotriva pirateriei a ajuns în apropierea strâmtorii Ormuz unde "efectuează o misiune pentru garantarea securităţii" cetăţenilor sud-coreeni.
Restaurantele și sălile de jocuri s-au DESCHIS în acest județ
În paralel, purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Afacerilor Externe, Choi Young-sam, a anunţat că o delegaţie va fi "trimisă în Iran cât mai curând posibil pentru a încerca să rezolve problema în cadrul negocierilor bilaterale".
Hankuk Chemi a fost sechestrat în baza unei decizii a justiţiei după ce această navă-cisternă ar fi "provocat o poluare petrolieră în apele Golfului Persic", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabii, în cadrul unei conferinţe de presă de la Teheran.
"Nu am luat ostatici. Dar avem obiceiul de a fi acuzaţi de asemenea lucruri. Guvernul Coreei este cel care a luat ostatice, fără un motiv valabil, şapte miliarde de dolari care ne aparţin", a adăugat el.
Potrivit lui Ali Rabii, Coreea de Sud a refuzat Iranului posibilitatea de a utiliza aceste fonduri "chiar pentru achiziţia de bunuri care nu fac obiectul sancţiunilor" din partea SUA.
Incidentul cu Hankuk Chemi reprezintă prima sechestrare a unei nave de anvergură de către Iran de peste un an.
În iulie 2019, Gardienii Revoluţiei au sechestrat Stena Impero, un petrolier suedez sub pavilion britanic pe care Iranul l-a acuzat că a ignorat apeluri la salvare şi că şi-a oprit transponder-ul după ce a intrat în coliziune cu un vas de pescuit.
Arestarea acestui petrolier a survenit după un anunţ privind prelungirea sechestrului asupra unui petrolier iranian de către autorităţile din Gibraltar, teritoriu britanic din extremitatea sudică a Spaniei.
Stena Impero a fost eliberată după ce autorităţile din Gibraltar au lăsat să plece petrolierul iranian. Teheranul a dezminţit mereu că cele două afaceri sunt legate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.