Publicitate
Ulterior, AIEA a confirmat într-un raport confidențial adresat statelor membre că Iranul intensifică procesul de îmbogățire a uraniului, un proces ce transformă materialul brut pentru a putea fi utilizat fie ca combustibil pentru centrale nucleare civile, fie, potențial, pentru arme nucleare.
Aceste constatări cresc îngrijorarea în rândul țărilor occidentale, care susțin că nu există justificare pentru îmbogățirea uraniului la un nivel atât de ridicat într-un program civil și că nicio altă țară nu a făcut acest lucru fără a produce bombe nucleare. Iranul neagă însă că urmărește dezvoltarea de arme nucleare.
Conform AIEA, Iranul deține deja suficient uraniu îmbogățit la 60% pentru a produce patru arme nucleare dacă materialul este rafinat și mai mult. „Astăzi, agenția anunță că capacitatea de producție a uraniului îmbogățit la 60% crește dramatic,” a declarat Grossi în cadrul conferinței de securitate Manama Dialogue din Bahrain.
El a adăugat că producția Iranului ar putea crește la „șapte, opt ori mai mult, poate chiar mai mult” față de nivelul actual de 5-7 kg de uraniu îmbogățit la 60% pe lună.
Raportul AIEA precizează că Iranul a accelerat rata de îmbogățire prin utilizarea a două cascade interconectate de centrifuge avansate IR-6 la uzina Fordow. Aceasta îmbogățea deja uraniu la 60%, folosind material cu o puritate de 5%. Acum însă, uraniul introdus în proces are o puritate de 20%, ceea ce accelerează atingerea nivelului de 60%. Această schimbare permite Iranului să producă „semnificativ” mai mult uraniu îmbogățit la 60%, ajungând la peste 34 kg pe lună doar la Fordow. De asemenea, îmbogățirea uraniului la 60% continuă și la uzina Natanz.
Raportul subliniază că Iranul trebuie să implementeze urgent măsuri mai stricte de verificare, cum ar fi inspecții suplimentare, pentru a se asigura că Fordow nu este folosit pentru îmbogățirea uraniului la un nivel mai ridicat decât cel declarat și că materialele nucleare declarate nu sunt deturnate.
Săptămâna trecută, oficialii europeni și iranieni au înregistrat puține progrese în întâlnirile privind posibilitatea reluării discuțiilor serioase asupra programului nuclear înainte ca Donald Trump să revină la Casa Albă, în ianuarie.
„O escaladare periculoasă și nesăbuită”
Iranul a fost deranjat de o rezoluție adoptată luna trecută de Marea Britanie, Germania, Franța (E3) și Statele Unite, care critică lipsa de cooperare a Iranului cu AIEA. „Acesta este un pas serios de escaladare din partea Iranului, pe care îl condamnăm ferm,” a declarat o sursă din Ministerul de Externe german, referindu-se la accelerarea îmbogățirii uraniului. „Este evident că astfel de măsuri înrăutățesc semnificativ cadrul pentru eforturile diplomatice.”
Kelsey Davenport, director pentru politici de neproliferare la Arms Control Association din Washington, a calificat accelerarea îmbogățirii drept „o escaladare periculoasă și nesăbuită care riscă să deraieze negocierile cu Statele Unite.” „Creșterea capacității de a produce rapid uraniu pentru mai multe bombe nucleare crește riscul de calcul greșit și de acțiuni militare,” a adăugat aceasta.
După ce a retras Statele Unite din acordul nuclear din 2015 dintre Teheran și marile puteri, Donald Trump a adoptat o politică de „presiune maximă” menită să distrugă economia Iranului. Grossi a declarat luna trecută că Iranul a acceptat să limiteze temporar stocul de uraniu îmbogățit la 60% pentru a reduce tensiunile diplomatice. Cu toate acestea, diplomații au indicat că acest pas a fost condiționat de evitarea unei rezoluții a Consiliului Guvernatorilor AIEA împotriva Iranului, rezoluție care, totuși, a fost adoptată.
„Nu există în prezent niciun proces diplomatic care să ducă la o de-escaladare sau la o situație mai stabilă în ceea ce privește Iranul,” a concluzionat Grossi. „Acest lucru este regretabil.” E3 a anunțat că dorește reluarea negocierilor înainte de expirarea acordului din 2015, în octombrie 2025. De la retragerea SUA, Iranul a renunțat treptat la restricțiile impuse de acest acord.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.