În prima scrisoare, Iohannis explică deciziile de respingere ale propunerilor făcute pe 19 noiembrie, când Viorica Dăncilă l-a nominalizat pe Ilan Laufer pentru funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și pe Lia-Olguța Vasilescu pentru postul de ministru al Transporturilor.
Pentru Laufer, șeful statului precizează că documentația trimisă de Guvern nu probează faptul că sunt respectate condițiile impuse de articolul 105 din Constituție și articolul 2 din Legea 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului.
”Funcţia de membru al Guvernului este incompatibilă cu exercitarea altei funcţii publice de autoritate, cu excepţia celei de deputat sau de senator. De asemenea, ea este incompatibilă cu exercitarea unei funcţii de reprezentare profesională salarizate în cadrul organizaţiilor cu scop comercial. Alte incompatibilităţi se stabilesc prin lege organică”, se arată în articolul din Constituție invocat de președinte.
Explicaţii neclare
În ce privește articolul 2 din Legea 90/2001 acolo se spune că ”pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetățenia română și domiciliul în țară, se bucură de exercițiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale și nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4”.
Citește și:Iohannis a semnat decretele de revocare a miniștrilor demisionari
Deși președintele Iohannis nu menționează explicit în scrisoare, este posibil ca respingerea lui Laufer să se datoreze incertitudinilor legate de cetățenia sa. Ilan Laufer a susținut că s-a născut la București însă presa israeliană a relatat că Laufer s-ar fi născut în Israel, la Rishon Lezion, caz în care ar deține automat și cetățenia statului Israel.
În schimb, Iohannis nu lasă loc de dubii în cazul Olguței Vasilescu. ”În ceea ce privește propunerea de numire a doamnei Lia-Olguţa Vasilescu în funcția de ministru al Transporturilor, apreciez că persoana nominalizată nu are expertiza necesară gestionării domeniului complex al transporturilor”, a afirmat Iohannis.
O scrisoare vagă
A doua scrisoare se referă la respingerea propunerilor din 22 noiembrie, când Dăncilă a nominalizat-o pe Olguța Vasilescu la Dezvoltare Regională și Mircea Drăghici la Transporturi. În aceste cazuri, președintele invocă din nou articolul 105 din Constituție, la care adaugă articolul 85, alineatul 2 care stipulează că ”în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului”, la care Iohannis adaugă și jurisprudența Curții Constituționale, fără să menționeze deciziile CCR pe care le are în vedere.
”Constatând că în propunerile transmise nu există vreo mențiune cu privire la îndeplinirea condițiilor de legalitate, iar din documentația transmisă nu rezultă îndeplinirea condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor pentru numirea în funcția de membru al Guvernului, vă aduc la cunoștință că propunerile de numire în funcția de membru al Guvernului, înaintate la data de 22 noiembrie 2018, respectiv 30 noiembrie 2018, nu fac dovada îndeplinirii condițiilor de legalitate astfel încât să li se poată da curs”, se arată în finalul celei de-a doua scrisori a lui Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.