Ioana Krekan, explicat că: ”În acest moment, facturarea consumului se face în baza Ordonanței de Urgență 119, cea care se aplică începând cu 1 septembrie și până la 31 august 2023. în cazul în care nu vor mai exista și alte modificări de legislație din partea Guvernului.
În ordonanță avem următoarele prevederi. Clienții care au avut un consum mediu lunar în 2021 între 0 și 100 de kilowați oră sunt facturați cu 0,68 lei pe kilowatt oră, cu TVA inclus”.
Reprezentanta Enel a mai spus: ”Clienții care în 2021 au avut un consum mediu lunar între 100 și 300 de kilowați oră sunt facturați pentru primii 255 de kilowați cu 0,80 lei pe kilowatt oră, iar diferența care depășește cei 255 de kilowatt oră se facturează fie la prețul din contract, fie ca sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și alte tarife reglementate. Am spus, fie pentru că se aplică varianta care-l avantajează pe client cel mai mult, practic, care dintre cele două variante este avantajoasă pentru client. Conform ordonanței, mai avem o categorie, și anume, acei clienți care în anul 2021 au avut consumul mediu lunar de peste trei sute de kilowatt oră, iar pentru aceștia nu se aplică plafonare. Prețul pe care îl vor achita este fie cel din contract, fie suma de care am menționat anterior, adică costul de furnizare, plus costul de achiziție și alte tarife reglementate, care dintre cele două îl avantajează pe client”.
DCBusiness: V-am pregătit câteva facturi. Prima factură are un consum de până la 255 de kilowați oră. Haideți să ne explicați puțin.
Ioana Krekan: ”Așa cum menționați dumneavoastră, este o factură a unui client cu un consum mediu lunar de 2021 de 199 de kilowați oră, ceea ce înseamnă că se încadrează la categoria II. Primii 255 de kilowați oră îi va achita la 0,80 lei pe kilowatt oră, iar diferența va fi achitată fie la prețul din contract, fie ca sumă dintre costul de furnizare, costul de achiziție și alte tarife reglementate, în funcție de ce îl avantajează pe pe acesta. Revenind la factură, am stabilit faptul că consumul mediu lunar din 2021 este de 199 de kilowați oră și putem să vedem marcat cu roz această linie.
După ce am stabilit în ce categorie de plafonare se încadrează, ne uităm ce consum are facturat în luna respectivă. În cazul acestui exemplu observăm că are facturat consumul din septembrie cu o cantitate totală de 185 de kilowați oră, ceea ce înseamnă că nu depășește 255 de kilowați oră. Deci, prețul pe care îl va achita clientul pentru toți cei 185 de kilowați oră va fi de 0,80 lei pe kilowatt, cu TVA inclus. Cum vede clientul mai departe că i s a aplicat plafonarea pe liniile marcate cu galben? Regăsește plafonare conform temei legal pentru perioada facturată și bineînțeles, cu minus valoarea care a fost scăzută din factura totală”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.