Şefii instituţiilor hidrologice din cele cinci ţări riverane Tisei au sosit la Budapesta, la invitaţia preşedinţiei ungare pentru anul 2019 a Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunăre (ICPDR), punctând: sunt devotaţi managementului sustenabil al bazinului hidrografic al Tisei. Planul de management hidrografic a fost elaborat în cadrul JoinTisza Projekt, sub coordonarea Direcţiunii Generale Naţionale a Apelor din Ungaria, de către specialiştii ţărilor riverane Tisei, cu sprijinul UE, relatează MTI.
Ministrul ungar de Interne, Sándor Pintér a vorbit, în cadrul conferinţei de presă care a urmat semnării documentelor oficiale, despre cum Tisa leagă cinci ţări, oferă posibilităţi în domeniul economiei, agriculturii, turismului şi industriei, dar ascunde, totodată, şi pericole, exemplificând cu inundaţiile din 2001 din Bereg, când viitura a luat 2800 de imobile.
Pintér a subliniat: Planul Integrat de Management al Bazinului Hidrografic al Tisei asumat acum va însemna, mai târziu, fundamentul unei colaborări mai bune între ţările riverane Tisei, precum exploatarea oportunităţilor economice date de râu şi o mai bună şi profesionistă pregătire în vederea apărării împotriva dezastrelor.
Ce vrea ministrul Apelor. Toalete în pădure
Vorbind despre rezultatele proiectului JoinTisza, ministrul a amintit că au fost elaborate soluţii pentru îmbunătăţirea calităţii apei râului pe teritoriul Ungariei, pentru reducerea poluării cu PET-uri şi cu deşeuri comunale, în cadrul unui proiect în valoare de 4,3 milioane de euro.
Ioan Deneş, ministrul român al Apelor şi Pădurilor a menţionat că cea mai mare parte a bazinului hidrografic al Tisei se află pe teritoriul României, care are o mare responsabilitate cu privire la calitatea apei şi la apărarea împotriva inundaţiilor. Acesta a semnalat: ţara îşi asumă, în continuare, rolul activ în gândirea comună, în implementarea proiectelor.
Secretarul de stat sârb al Agriculturii, Pădurilor şi Apelor, Zeljko Radosevic a vorbit despre poziţionarea Serbiei în avalul bazinului hidrografic, motiv pentru care planul integrat de management are o importanţă extraordinară pentru Belgrad. Oficialul a spus că guvernul se va strădui să menţină şi în viitor relaţii bune cu ţările partenere din bazinul hidrologic al Tisei şi să asigure generaţiilor viitoare o bună calitate a apei.
Secretarul slovac al Mediului, Vladimír Novak a vorbit despre importanţa colaborării, punctând că ţara sa speră că Planul Integrat de Management al Bazinului Hidrografic al Tisei asumat joi, va îmbunătăţi calitatea apei râului, a vieţii locuitorilor riverani şi va ajuta la adaptarea la modificările climatice.
Ambasadorul Ucrainei la Budapesta, Ljubov Nepop a spus că pentru ţara sa este importantă colaborarea cu celelalte ţări riverane Tisei şi aceasta - potrivit spuselor sale - trebuie continuată. Diplomatul a subliniat şi importanţa schimbului de experienţă şi de informaţii, precum şi îmbunătăţirea relaţiilor de parteneriat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.