Totalul investiţiilor străine în companiile româneşti se ridică în 2022 la peste 50 de miliarde de euro, în top 3 surse de provenienţă a acestora situându-se Olanda (9,3 miliarde de euro), Germania (5,4 miliarde de euro) şi Austria (5,3 miliarde de euro), conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului analizate de Casa de Avocatură ONV Law.
Cele mai mari investiţii străine au fost absorbite de companiile locale active în domeniul comerţului cu ridicata şi amănuntul şi domeniul reparaţiilor auto şi moto (25,05%), de cele din segmentul activităţilor profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (20,81%) şi de cele din segmentul de transport, depozitare şi comunicaţii (19,6%).
"Anul trecut, România a fost o ţintă atractivă de investiţii în contextul relocării mai multor business-uri sau reorientării geografice a unor companii multinaţionale, pe fondul conflictului din Ucraina. Separat de acest aspect, mai multe planuri de investiţii străine sau achiziţii şi fuziuni s-au concretizat anul trecut, ca urmare a unor procese demarate încă din anii precedenţi. Între domeniile foarte active în piaţă pe acest segment am remarcat în special sectoarele de infrastructură, transport şi mobilitate, cel farmaceutic, de producţie industrială, construcţiile, dar şi segmentul serviciilor financiare, al comunicaţiilor, automotive sau de energie", a precizat Radu Nemeş, Managing Partner, ONV Law.
Majoritatea investiţiilor cu capital străin au avut loc în polurile regionale puternic dezvoltate economic: zona Capitalei, judeţul Ilfov sau judeţele din vestul ţării, datorită apropierii de spaţiul Schengen, conform datelor analizate. ONV Law a asistat în 2022 peste 20 de tranzacţii de fuziuni şi achiziţii pe piaţa locală, reprezentând în general cumpărătorii internaţionali. Aceştia, mari grupuri multinaţionale cu prezenţă geografică extinsă, au preluat companii locale cu volum de business anual cumulat de peste 40 de milioane de euro, se mai spune în analiză.
ONV Law este una dintre cele mai dinamice companii independente de pe piaţa locală. Fondată în anul 2000, aceasta asigură Preşedinţia pentru Europa a reţelei juridice globale Legal Netlink Alliance (LNA), ce reuneşte 95 de societăţi independente şi peste 1.500 de avocaţi din toată lumea. De asemenea, casa de avocatură este membră a reţelei juridice globale Interlaw, ce reuneşte peste 1.800 de avocaţi din peste 150 de oraşe din lume. ONV Law acordă consultanţă juridică clienţilor privaţi şi instituţionali în domenii precum achiziţii publice şi concesiuni, market entry, dreptul aviaţiei şi infrastructură aeroportuară, dreptul societar, dreptul muncii, dreptul concurenţei, dreptul mediului, precum şi dreptul digital.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.