Zeci de organizații filantropice au anunțat sâmbătă că vor investi 450 de milioane de dolari în următorii trei ani pentru a ajuta țările să lanseze acțiuni naționale de combatere a emisiilor de metan, al doilea cel mai nociv gaz cu efect de seră, care a devenit un nou obiectiv al negocierilor globale privind clima.
Filantropii, printre care se numără Bezos Earth Fund, Bloomberg Philanthropies și Sequoia Climate Foundation, vor contribui la accelerarea reducerii treptate a emisiilor de metan și a altor gaze cu efect de seră, transmite Reuters.
Anunțul vine în contextul în care Statele Unite, Emiratele Arabe Unite și China se pregătesc să dea mai multe vești în a treia zi a summitului ONU privind clima COP28 cu privire la colectarea de fonduri suplimentare pentru combaterea metanului, iar țările avansează cu noi planuri de reducere a acestor emisii.
Experții în domeniul climei spun că includerea restricțiilor privind metanul într-un acord obligatoriu în cadrul summitului este o prioritate. În timp ce metanul are un potențial de încălzire mai mare decât dioxidul de carbon, acesta se descompune în atmosferă în doar câțiva ani, în comparație cu CO2 care se descompune în zeci de ani. Acest lucru înseamnă că reducerea emisiilor de metan poate avea un impact mai imediat în limitarea schimbărilor climatice.
Metanul este emis dintr-o varietate de surse, inclusiv producția de petrol și gaze, agricultura, depozitele de deșeuri și deșeurile alimentare.
"Având în vedere că timpul este scurt, trebuie să fim inteligenți și decisivi în ceea ce privește modul în care ne menținem sub pragul unei temperaturi medii mai calde cu 1,5 grade. O modalitate inteligentă va fi ca toți să se angajeze să pună capăt acum emisiilor de metan și să reglementeze, de urgență, toți ceilalți poluanți", a declarat Mia Amor Mottley, prim-ministru al Barbados.
Deși peste 150 de țări au promis, începând din 2021, să își reducă emisiile de metan cu 30% față de nivelurile din 2020 până în 2030, în cadrul Angajamentului global privind metanul, condus de SUA și UE, puține au detaliat modul în care vor realiza acest lucru. Firma de cercetare Kayrros, care urmărește evoluția emisiilor de metan, a declarat vineri că, în pofida angajamentului, emisiile de metan nu scad, iar în unele locuri, sunt în creștere.
"Reducerea rapidă a emisiilor de metan provenite de la combustibilii fosili ar putea duce la o reducere cu 0,1°C a creșterii temperaturii globale până la jumătatea secolului", a declarat Antoine Rostand, directorul general al Kayrros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.