Invitat la emisiunea ”Income”, ministrul Spătaru a anunțat că astfel de investiții vor urma, mai ales în domenii de interes pentru țara noastră, precum auto-moto, unde discuțiile cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri din Germania deja au avut loc.
Situația dificilă
”Eu nu vă pot spune câte fabrici vom face, dar vă pot promite că vor fi investiții directe străine, vor fi investiții ale actualelor companii care au investit în România și vor continua la noi și își vor extinde domeniul de activitate. Am discutat în Germania cu reprezentanți ai oamenilor de afaceri. E vorba de investiții în sectorul auto-moto, componente și baterii, unde avem o situație dificilă în acest sector.
Din nou, avem o situație foarte complicată cu livrările din Asia. Aceste companii doresc asigurarea unor facilități de producție în Europa. Săptămâna aceasta am discutat cu reprezentanți ai mediului de afaceri din Germania, am prezentat avantajele investițiilor în România.
Puține lucruri se știu despre România
Sunt foarte puține lucruri care se știu despre România, despre avantajele pe care le avem, pentru că prin modul nostru de comunicare nu reușim să spunem corespunzător ce putem face. Mă aștept ca investițiile să vină într-un timp din ce în ce mai scurt”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, sâmbătă, la emisiune Income, de la Antena 3.
Ultimele date de la INS
Investiţiile străine directe au crescut cu 9,4% în primul trimestru al acestui an, la 2,297 miliarde de euro, comparativ cu 2,099 miliarde euro în perioada similară din 2021, conform datelor Băncii Naţionale a României, preluate de Agerpres.
"Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 2.297 milioane euro (comparativ cu 2.099 milioane euro în perioada ianuarie - martie 2021), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat valoarea netă de 1.935 milioane euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 362 milioane euro", se menţionează în comunicatul BNR.
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele trei luni din 2022, cu 32,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 1.640 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele 1.640 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 10,022 milioane de dolari, cu 18,6% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-martie 2021, de 12,316 milioane de dolari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.