Proiectul depus la Senat vizează modificarea Legii 46/2003 privind drepturile pacienților în sensul definirii termenului de screening și a circumstanțelor în care pacienții au dreptul să ceară să aibă parte gratuit de acest tip de investigație medicală.
”Prin screening se înțelege examinarea inițială, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce a bolilor și evidențierii lor într-un stadiu incipient”, se arată în proiect.
Accesul la aceste investigații se va face gratuit dacă pacienții sunt considerați cu un risc mai ridicat în ce privește o anumită afecțiune. ”Pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigații gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist”, prevede un alt articol al legii.
Citește și: Modificare esențială în sănătate. Ce se întâmplă de la 1 iulie
Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că extinderea programelor de screening ar reduce mult costurile legate de tratarea bolnavilor cu cancer care, de multe ori, este depistat într-un stadiu avansat, și ar reduce mortalitatea. Screeningul nu va fi limitat însă doar la investigațiile oncologice, inițiatorii susținând că este nevoie de completarea viitoare a legislației care să definească riscurile privind bolile cronice în funcție de vârstă, profesie, eredității ș.a.
Precedentele programe de screening au fost inițiate în 2017, cu finanțare europeană, pentru un număr redus de afecțiuni: cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, hepatită, precum și screening pentru femeile însărcinate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.