"Nebunii lumii s-au pus pe furat. Fură toți! De ce îmi crești prețul la gazul meu? De ce îmi crești petrolul meu? De ce îmi crești mie energia hidro și energia de la Cernavodă? N-ai făcut nimic acolo, nici măcar o retehnologizare, n-ai consumat bani, de ce crești? Acesta este trend-ul în lume, nu putem să îi mai oprim, avem o singură șansă, declararea stării de siguranță națională pe sistemul: energetic, mediu, agricultură, educație, sănătate și pe infrastructură. Dacă le prindem și Guvernul are curaj, dacă e al nostru, să declare stare de siguranță națională, pentru că îi permite legea.
A scăpat din mână, să spunem așa, frâiele financiare ale țării, din bugetul de stat 70% pleacă afară. Știu eu numai pe energie în 2018-2019, când era prețul corect, plecau aproape 40 de miliarde către cei care ne transportă și vând energia", a declarat inventatorul
"Schema de ajutor a Guvernului pentru energie este o mârșăvie"
"Este o mârșăvie pentru că n-au umblat la prețul energiei, adică se împrumută să plătească e șmecherie și chipurile mi-a făcut mie o facilitate. Nu e adevărat. Trebuie să blocheze prețul la prețul pe care îl suportă coșul românesc", a declarat inventatorul Iuliean Horneţ, la "Ce Se întâmplă", cu Răzvan Dumitrescu
Românii, sub tăvălugul scumpirilor. Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 15,88% în septembrie
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, de la 15,32% în august, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 19,12%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 16,61%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8%, conform datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Preţurile de consum în septembrie 2022, comparativ cu luna precedentă, au crescut cu 1,3%, iar rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2022 comparativ cu decembrie 2021) este 13,1%.
Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 - septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 - septembrie 2021) este 11,8%.
Conform datelor INS, indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) - indicator pentru determinarea inflaţiei la nivelul statelor membre ale UE - în luna septembrie 2022 comparativ cu luna august 2022 este 100,93%.
"Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2022 comparativ cu luna septembrie 2021 calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 13,4%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2021 - septembrie 2022) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2020 - septembrie 2021) determinată pe baza IAPC este 10,2%", se arată în comunicatul INS.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.