O problemă extrem de dificilă aparent însă căreia se pare că i-a fost găsită soluția. Cei care au reușit să creeze pentru prima oară un nou biomaterial cu propietăți similare prasticului sunt cetcetătorii finlandezi. Aceștia au combinat mătasea și lemnul folosind bacterii modificate genetic.
Waste Shark este noul erou al apelor din România
„Am folosit proteine din celuloză și mătase de păianjen pentru a realiza un nou material compozit”, spun cercetătorii. Celuloza utilizată este una provenită din pulpa de mesteacăn. Acesta se transformă în nanofibre, care sunt aliniate pentru a forma o rețea rigidă precum o schelă. Rețeaua este apoi umplută cu o mătase sintetică de păianjen, ale cărei proteine sunt rezultatul ărodus de o bacterie care a fost modificată genetic. Proteinele acestea sunt diferite de cele ale mătăsii naturale, dar proprietățile lor chimice sunt similare.
Rezistentă, elastică și biodegradabilă
Această mătase aderă apoi la rețeaua de celuloză, iar elasticitatea sa este capabilă să disipeze energia mecanică aplicată pe material. Materialul rezultat este puternic, elastic și biodegradabil și ar putea înlocui plasticul atât în chirurgie, cât și în industria textilă sau în ambalaje.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.