Economiștii instituției menționate, considerată banca centrală a tuturor băncilor centrale, au realizat un studiu detaliat care încearcă să înțeleagă profilul cumpărătorilor de criptomonede, analizând date din 95 de țări între 2015 și 2022.
Scopul este de a analiza implicațiile criptomonedelor pentru sistemul financiar, dar și de a înțelege cum pot fi instituie norme de protecție pentru consumatori, în condițiile în care, potrivit calculelor lor, "trei sferturi" dintre cumpărători au pierdut bani din investițiile în Bitcoin.
Studiul, care utilizează date precum descărcările aplicației Bitcoin și frecvența zilnică a tranzacțiilor, arată că aproape 40% dintre utilizatori sunt bărbați sub 35 de ani, mai dispuși să își asume riscuri, comparativ cu 25% dintre bărbații cu vârste cuprinse între 35 și 54 de ani și 35% dintre femei, majoritatea sub 35 de ani.
Pe parcursul perioadei de studiu, prețul Bitcoin a crescut de la 250 de dolari în august 2015 la 69.000 de dolari în noiembrie 2021, când a atins punctul culminant. Numărul mediu de utilizatori zilnici ai aplicației a crescut apoi de la aproximativ 119.000 la peste 32,5 milioane, făcând un salt în special între sfârșitul anului 2017 și începutul anului 2021, cuantifică studiul, indicând o corelație între creșterea prețului Bitcoin și sosirea de noi utilizatori.
Conform unei ecuații elaborate de economiștii BRI, o creștere de 1 punct procentual a Bitcoin se traduce printr-o creștere de 1,1% a numărului mediu lunar de utilizatori zilnici. Dar aproximativ 73% dintre utilizatori au descărcat o aplicație atunci când prețul Bitcoin era de peste 20.000 de dolari, mai mare decât prețul său din octombrie 2020, ceea ce înseamnă că au pierdut bani, subliniază ei.
Dacă un utilizator a investit 100 de dolari în prima lună și apoi aceeași sumă în lunile următoare, aproximativ 81% dintre cumpărători au pierdut bani, conform calculelor lor.
Analiza mărimii portofoliilor investite arată, totuși, că micii cumpărători de Bitcoin, cu portofolii de 1 până la 1.000 de Bitcoins, au avut tendința de a cumpăra în perioada de creștere a pieței, în timp ce marii investitori, numiți balene, cu portofolii de peste 100.000 de Bitcoins, au avut tendința de a vinde.
Astfel, acestea au obținut profituri "în detrimentul utilizatorilor mai mici", potrivit studiului. Ideea că criptomonedele vor "democratiza sistemul financiar" merită, prin urmare, să fie analizată mai în detaliu, potrivit autorilor.
Citește și Criptomonede: Binance promite un fond de urgență, bitcoin își revine
"Pentru a atenua efectele în cascadă provocate de FTX, Binance creează un fond de urgență al industriei pentru a ajuta proiectele, chiar și cele mai solide, dar care au nevoie de lichidități", a explicat Changpeng Zhao, fondatorul și șeful Binance, asigurând, într-o postare pe Twitter, că "mai multe detalii vor apărea în curând".
Vestea a impulsionat evoluția bitcoin, care s-a prăbușit joia trecută la 15.574 de dolari, minimul ultimilor doi ani: luni, cea mai populară monedă virtuală s-a tranzacționat la 16.773 de dolari, în creștere cu 2,48% față de ziua precedentă. Dar criptomoneda rămâne în scădere cu 20% din 6 noiembrie, când problemele platformei FTX au tras în jos piața.
Platformele, care permit utilizatorilor să cumpere și să vândă criptoactive, dar oferă și instrumente derivate mai mult sau mai puțin complexe pe aceste active deja foarte volatile, se află în centrul ecosistemului încă tânăr al criptomonedelor. Acestea își au adesea sediul în regiuni cu legislație flexibilă: FTX are sediul în Bahamas, în timp ce Binance nu are un sediu centralizat, ceea ce îngreunează munca autorităților de reglementare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.