"Astăzi vom lua o măsură, într-o ordonanţă de urgenţă, închizând promisiunile făcute şi în sistemul sanitar. Avem creşteri de venit pentru toate categoriile de angajaţi din sănătate şi asistenţă socială la salariul de bază maxim prevăzut de lege. Cu alte cuvinte, toate anexele care au ţinut de Legea 153, dar sunt incluse fonduri şi pentru plata voucherelor de vacanţă, indemnizaţii lunare pentru gărzi, zile suplimentare de concediu de odihnă şi deblocarea negocierilor şi semnarea contractului colectiv de muncă", a precizat Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a mai explicat că în acest fel se vor elimina vechi inechități din sistem.
"Practic, ca şi la Educaţie, reparăm inechităţile vechi şi sunt convins că, împreună, facem ceea ce este corect", a spus premierul.
Care sunt creșterile și cum se aplică
Așadar, de la 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
- 500 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar o gardă în afara normei legale de bază;
- 1.000 lei pentru medicii specialiști și primari care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi în afara normei legale de bază,
- 500 lei pentru biologii, chimiștii și biochimiștii care efectuează lunar cel puțin 2 gărzi;
- 500 lei pentru asistenții medicali, tehnicieni de radiologie şi imagistică licenţiati, asistenți medicali de laborator clinic licenţiați, licenţiați în balneofiziokinetoterapie şi recuperare, asistenți medicali dentari licenţiati, asistenți medicali de profilaxie dentară licenţiați, asistenți medicali licenţiați în nutriţie şi dietetică, moaşe, asistenți medicali, surori medicale, indiferent de nivelul studiilor;
- între 100 lei și 300 lei lunar pentru fiecare zi lucrată în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale şi în celelalte zile în care, potrivit legii nu se lucrează, pentru toate categoriile de personal, cu excepția medicilor specialiști și primari și a biologilor, chimiștilor și biochimiștilor care efectuează lunar una sau două gărzi în afara normei legale de bază.
Aceată măsură va fi implementată până la intrarea în vigoare a noii legi privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pentru a acoperi costurile acestor majorări salariale în unitățile sanitare publice, inclusiv cele care sunt asociate cu unitățile administrative-teritoriale și au contracte cu casele de asigurări de sănătate, se vor face transferuri din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.
În plus, pentru a elimina inechitățile și discrepanțele salariale în cadrul personalului din unitățile sanitare publice, se va reglementa acordarea voucherelor de vacanță din bugetul Ministerului Sănătății pentru cei care nu au beneficiat de astfel de vouchere până în prezent.
Prin actul normativ adoptat, se va stabili o limită clară pentru durata concediului de odihnă anual, care poate ajunge până la 38 de zile lucrătoare, în funcție de vechimea angajatului, conform contractului colectiv de muncă din sectorul bugetar "Sănătate".
De asemenea, pentru a facilita reangajarea personalului în sistemul de sănătate, se va reglementa dreptul salariaților concediați prin concediere colectivă, ca urmare a închiderii unei unități sanitare, de a fi reangajați cu prioritate în aceeași funcție, fără a fi nevoie de examen, concurs sau perioadă de probă, în termen de 12 luni de la data concedierii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.