Intervenţie a autorităţilor după creşterea preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare

DCBusiness Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Contor electric
Contor electric

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat miercuri a doua întâlnire de lucru cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, ai Transelectrica şi OPCOM, dar şi cu reprezentanţii asociaţiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie, pentru a analiza şi discuta soluţiile pentru stabilizarea Pieţei de Echilibrare, cerute în şedinţa din urmă cu o săptămână.

"În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei. Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate", se menţionează într-un comunicat al ministerului.

Astfel, în urma întâlnirii, Ministerul Energiei, ANRE şi Transelectrica vor trece la pasul următor şi vor analiza măsurile propuse pentru a diminua riscul de instabilitate în viitor pe Piaţa de Echilibrare, respectiv transparentizarea tranzacţiilor, crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară pe piaţa de echilibrare şi posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.

"Acţiunile Ministerului Energiei au scopul proactiv de a anticipa şi elimina potenţiale riscuri"



"Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare. Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa.

În mandatul meu, am reuşit să mişcăm lucrurile, de aceea ne bucurăm că proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti este acum pe drumul cel bun, centrala pe gaz de la Iernut a intrat pe linie dreaptă şi am reuşit să atragem miliarde de euro pentru investiţii în noi capacităţi de producţie de energie regenerabilă şi în capacităţi de stocare. Aceste iniţiative vor crea un cadru sustenabil şi vor asigura preţuri corecte pentru consumatori. Pe termen scurt, vom identifica soluţiile complementare necesare pentru a stabiliza piaţa", a declarat Sebastian Burduja, citat în comunicat.



Totodată, se subliniază în comunicat, datorită mecanismului actual de protejare a consumatorilor, fluctuaţiile de preţ nu vor afecta facturile populaţiei, preţurile fiind plafonate până la 31 martie 2025. Mai mult, au fost subliniate măsurile pe termen mediu şi lung, menite să accelereze investiţiile în capacităţi de producere şi stocare a energiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Calculator schimb valutar

EUR
Azi 4.977
Diferența -0.0001
Zi precendentă 4.9771
USD
Azi 4.5998
Diferența -0.0007
Zi precendentă 4.6005
Schimb
in
EUR flag1 EUR = 4.9770 RON
USD flag1 USD = 4.5998 RON
GBP flag1 GBP = 5.9509 RON
CHF flag1 CHF = 5.2151 RON
AUD flag1 AUD = 2.8796 RON
DKK flag1 DKK = 0.6670 RON
CAD flag1 CAD = 3.2014 RON
HUF flag1 HUF = 0.0124 RON
JPY flag1 JPY = 0.0307 RON
NOK flag1 NOK = 0.4393 RON
SEK flag1 SEK = 0.4599 RON
XAU flag1 XAU = 463.2781 RON
Monede Crypto
1 BTC = 391492.66RON
1 ETH = 8817.54RON
1 LTC = 391.07RON
1 XRP = 9.85RON
Indicatori financiari
IRCC:
3 luni: Error% p.a.
ROBOR:
3 luni: 5.93%
6 luni: 5.97%
12 luni: 5.99%
EURIBOR:
3 luni: -0.4770 %
6 luni: -0.3880 %
12 luni: -0.1270 %

Comunicate de presa

Negocieri / FOTO: Freepik

Microsoft România negociază primul Contract Colectiv de Muncă

Protecție, stabilitate și formare profesională...

Gabriel Blăniță, Colliers

Tot mai puțini români își permit o locuință. Chiria, o alternativă

Doar 73% dintre românii din mediul urban...

ANAF / Foto: DCBusiness

POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
Informațiile BVB sunt destinate exclusiv pentru folosința individuală a utilizatorului final și nu pentru a fi redistribuite, revândute sau folosite în scop comercial.
pixel