Potrivit ministrului adjunct al Sănătății, Aisha Verral , fumatul este „cea principală cauză de deces în Noua Zeelandă și, de asemenea, provoacă cancer într-unul din patru cazuri”, relatează BBC.
După introducerea legii, toți cei născuți după 2008 nu vor mai putea cumpăra țigări pentru tot restul vieții. Potrivit oficialilor guvernamentali, acest lucru va face din Noua Zeelandă prima țară care implementează acest tip de măsură.
Puncte de vânzare mai puține
Potrivit proiectului de lege, numărul magazinelor care au voie să vândă țigări este planificat să fie redus de la aproximativ 8.000 la 500 de puncte de vânzare. Guvernul va introduce și măsuri de sprijin pentru persoanele care doresc să renunțe la fumat.
Potrivit datelor oficiale, în Noua Zeelandă fumează aproximativ 13% din populație, adică cu 5% mai puțin decât acum un deceniu. Potrivit Axios, obiectivul principal al autorităților din Noua Zeelandă este reducerea fumatului cu 5% până în 2025.
În 2017, Noua Zeelandă a permis țigările electronice pentru a ajuta fumătorii să renunțe la fumat. Ministerul Sănătății a declarat că acestea nu sunt la fel de dăunătoare ca țigările.
Citește și: O sub-tulpină OMICRON sperie și mai tare. Australienii, în ALERTĂ
Trei ani mai târziu, guvernul a introdus noi reguli pentru vânzarea țigărilor electronice, care nu pot fi comercializate persoanelor sub 18 ani.
Piața neagră
Deși mulți au salutat propunerea, comercianții și companiile de tutun au avertizat cu privire la riscul apariției unei piețe negre pentru țigări.
Citește și: Octombrie 2021, luna cu cea mai mare mortalitate pe timp de pace din istoria României
„Interdicțiile de orice fel tind favorizeze entitățile care vând produse ilicite ”, spun reprezentanții companiilor de tutun.
Guvernul nu a detaliat cum vor fi aplicate noile reguli sau dacă acestea se vor aplica și celor care vizitează Noua Zeelandă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.