În expunerea de motive a noii inițiative legislative se spune că acesta este necesară în contextul actual, luând în considerare faptul că dreptul la viață este vădit superior dreptului de proprietate.
Este vorba de modificări care vizează Legea nr. 212/2022.
Inițiatorii spun că este strict necesară adoptarea unor modificări legislative, în vederea demarării cu celeritate a proiectării și execuției lucrărilor de consolidare la cât mai multe clădiri cu destinația principală de locuință.
De altfel, diminuarea majorității necesare pentru adoptarea hotărârii asociației de propietari, sau, în lipsa acesteia, diminuarea numărului de proprietare care trebuie să-și exprime acordul în vederea includerii în program, nu constituie o limitare a dreptului de proprietate, ci mai de grabă o acțiune al cărei scop este de conservare a acestui drept.
Propunerile inițiatorilor
Una dintre modificări, privește închirierea locuințelor din clădirile cu risc seismic. În acest sens, modificarea preconizată și propusă spune că:
Prin pct. 5 din proiectul de lege se completează art. 5 din Legea nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, cu modificările ulterioare, cu două noi alineate, alin. (2) și (3), prin care se instituie două interdicții temporare privind utilizarea clădirilor încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, după cum urmează:
„(2) Se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 lit. a), și altele asemenea care implică aglomerări de persoane, începând cu data încadrării prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI a clădirii existente, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice.
(3) Se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, începând cu data încadrării în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a clădirii existente.”
Hotărârea de consolidare se va obține mai ușor
Totodată, prin pct. 8 din proiectul de lege se modifică art. 20, alineatul (1), litera a) din Legea 212/2022, cu modificările ulterioare, după cum urmează:
„a) obținerea hotărârii asociației de proprietari sau a hotărârilor tuturor asociațiilor de proprietari în cazul clădirilor în care există mai mult de o asociație de proprietari, hotărâri adoptate cu acordul a jumătate plus unul din numărul proprietarilor, privind introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții. În cazul în care proprietarii nu sunt constituiți în asociații de proprietari, introducerea în program și proiectarea și execuția lucrărilor de intervenții se face cu acordul scris al jumătate plus unul din numărul proprietarilor. Prevederile art. 10 rămân aplicabile”
Instituirea interdicțiilor privind organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare care implică aglomerări de persoane în spațiile cu altă destinație decât cea de locuință (prevăzute la art. 2 lit. a) din Legea nr. 212/2022, cu modificările și completările ulterioare) precum și a interdicției de închiriere sau cedarea în comodat/folosință a a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenții realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță a acestora la acțiuni seismice are ca scop protejarea vieții și a integrității fizice a populației, drepturi fundamentale garantate prin art. 22 din Constituția României. Instituirea acestora se impune, ca o măsură de prevenție, cu atât mai mult, în contextul cutremurelor de peste 4 Mw produse recent în România, în zona seismică Oltenia.
Analizând interdicțiile instituite conform pct. 5 prin prezentul proiect de lege, putem constata faptul că acestea se răsfrâng asupra dreptului de proprietate publică și privată, acest drept având natura juridică a unui drept fundamental, fiind consacrat de Constituția României prin art. 44 – Dreptul de proprietate privată și art. 136 – Proprietatea.
Vezi documentul AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.