Comisia Europeană ar urma să interzică, până pe 5 iunie, importurile de cereale din Ucraina în România, dacă statele membre care au hotărât unilateral să interzică importurile nu vor renunţa la decizie, a anunţat ministrul agriculturii, Petre Daea. Este una dintre concluziile reuniunii Consiliului de Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg, la care a participat zilele trecute şi ministrul de resort:
Petre Daea, ministrul Agriculturii a afirmat că: ”Aşteptăm decizia ca această oprire a importului să se facă prin act de către Comisia Europeană, care este responsabilă în domeniu. Dacă celelalte ţări nu renunţă, România este protejată de decizia Comisiei prin care să se instituie interzicerea importului pe teritoriul României, până pe data de 5 iunie. Suntem în dialog cu experţii noştri de acolo să vedem poziţia. Această poziţie va fi cunoscută în momentul în care se ajunge şi la vot, pentru că orice sprijin şi rezerva de criză se acordă cu majoritatea calificată, minim 15 state şi cel puţin 65% din numărul de voturi”.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a mai declarat că ţara noastră va primi de urgenţă sprijin financiar din pachetul de 100 de milioane de euro, stabilit pentru cele cinci ţări membre vecine Ucrainei, afectate de importurile masive de cereale ieftine.
Acesta a menţionat că, până în prezent, prin ţara noastră au trecut 7,3 milioane de tone de cereale, dintre care două milioane de tone au rămas în România.
Petre Daea anunţă măsuri mai aspre pentru cerealele din Ucraina
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat vineri, măsuri mai aspre luate de România în cazul cerealelor din Ucraina, după întâlnirea cu omologul său ucrainean, Mikola Solski.
Mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în ţară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem şi confirmate la destinaţie, a spus Petre Daea.
Sigiliu peste sigiliu
”Cu privire la transport am stabilit aşa: să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu, mijlocului de transport, fie el feroviar, rutier şi dacă este posibil şi la barje să se procedeze la fel. Sigiliul respectiv pus peste sau alături de sigiliu care există este siguranţa noastră că îl putem urmări şi va fi urmărit prin sistem şi confirmat la destinaţie că a ajuns sub un sigiliu neviolat. Pe elementele de detaliu care sunt de control, pe rutier, trebuie văzut despre ce este vorba de către celelalte instituţii ale statului, ale Ministerului Administraţie şi Internelor, vă vom da acel material, acele măsuri sub semnătura miniştrilor, în aşa fel încât să fie cunoscute", a subliniat Petre Daea. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.